[電結]有冇PRS SE系列食評?

11 回覆
0 Like 0 Dislike
想問下有冇ching試過PRS SE?
新手過左半年想正式買支長用,$5000零筆值
睇左d review覺得都ok, 唔知有無連仔包膠呢?
同埋SE都有好幾隻,paul’s同custom 24有咩分別?手感好似差唔多。
$5000俾我都只會揀PRS Se, 我有支PRS SE custom 24同支PRS P22, 就咁兩支比較,聲就明顯SE冇咁有力,但手感兩支分別唔大,都係好彈的

可考慮埋二手價,畢竟「長用」只適用於買結他當刻好快就會想upgrade, SE相對其他牌子易賣同價高
唔該晒ching
咁啱小弟想放
不過我嗰支係Floyd rose
有意tg
https://t.me/yuengor
覺得真係好睇你想要咩聲!如果想要萬用嘅話,買 prs se記住買split coil,可以玩埋single coil嘅聲

如果係玩funk, 清聲, pop rock為主, 建議買支 墨西哥/日本製 fender, G&L

主要玩metal嘅話又可以考慮下Schecter/Ibanez/ LTD

btw 推介下 尖沙咀 有間叫play music嘅結他舖,老細黃+好人,入面啲結他都好靚仔好多選擇

佐敦有間 guitar sofa, 啲結他都係保養得好好,老細員工又係勁nice,仲有勁多靚仔二手結他睇,5000左右可以執到啲正嘢
仲有!揀結他記住睇埋條頸揸落舒唔舒服,會唔會太粗
唔該晒呀ching
新手真係唔知要點揀,剩係識search大牌子,上網睇review又支支都各有各好
自己廢又唔敢坐通利試咁耐
https://youtu.be/VrgXZhaD71s

揀啱聲+啱手感就得!
好多野都可以後執

我覺得Stratocaster都幾適合新手玩。

條片show咗single coil vs humbucker, 08:50 左右開始聽下啲聲嘅分別。
唔知Ibanez az印尼定韓國制係香港5000左右買唔買到?
睇reverb都係7k左右
個人覺得az手感仲順&舒服過prs/strandberg
同可以真長用imo
Az好,但建議你買24格
有學生用緊22格飲恨緊準備買多支玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞