IT討論區(103)上司計錯manday係下屬做唔切!!下屬做得好係上司的帶領!!

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
今日sell HK老頂金句:
開會果時有2個人黎見工做test
1個寫2行曲搞掂
1個寫100行曲先搞掂
我會請寫100行曲先搞掂果個
因為2行曲搞掂太過高手,我怕睇唔明

果刻全場靜晒......
特別係in house 果d 經左幾手 已經唔會有心機執
個老頂要開個on 9會
話定立API standard
但佢連API同JSON係乜都唔知
完全浪費時間
比我地幾條友圍屌
呢個真,成日話revamp,但行得走得,又有好多新野搞,就唔會搞佢
啲cert好大程度係為老細,或者為老細個老細 而考
revamp 完 d 19 user 就會同你講 以前好地地 轉黎做乜
淨係識人講乜佢講乜
google都唔用
除非有極大嘅business need,先會順手revamp

User咪撚咁多嗲!
呢d情況一定係有個yes man上頭...乜9都yes
又唔好咁講,都換到唔少錢
咁開個會前無立個agenda同比個background人,係雙方既pm/sa都有問題喎
個個都以為考cert係為老細咁反感
但其實公司出錢出時間出資源比你考,最後得益都係你自己,唔通對住堆爛曲死揼爛揼先好咩
IT係服務其他dept,上面批錢果個都要說服到board先比你開pj,可能你地對開d user係worker level,佢地先咁19啫
考cert爽啊 唔使自己俾錢
返工有時又可以用黎做藉口推野
臨走又可以帶走曬D cert落下一間公司

所以我會主動要求考架 如果公司話需要
一直都係做細公司 就係多呢d 問題
明明番工考cert最撚爽(公司出錢既話)
番三年工,你就日日死揼爛揼,另一條友就cert駁cert咁考
估下三年後邊個值錢D?
當然,你廢到公司連錢都唔想幫你出就後話啦
細公司仲要SI既,對住濕鳩user,就梗係覺得revamp無用啦
去D大少少既公司,開個pj幾球,睇下會唔會咁易比你開到
事實唔少p仔日日揼爛曲都仲要勁多bug,身上一張cert都無
就笑D成身cert既人唔hands on[sosad
人地成身cert攪design,使同你死揼爛揼
公司錢考爽
之前公司錢考左scrum master
welcome back
大陸仔其實係咪多數抄答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞