求學不是求分數?柒少陣啦你地!

16 回覆
3 Like 1 Dislike
「好想大家認清事實,唔好成日懶係有理想咁
大學根本就唔係俾你去學習你想識嘅野然後去實現理想嘅平台
對於一般嘅人,冇GPA=垃圾
冇GPA=垃圾,冇GPA=垃圾,冇GPA=垃圾
重要嘅野講三次

乜野求學不是求分數,屌你老母啦
小學雞讀到大學都係為咗分數去做人,屌你老味我都係想讀中意嘅野姐
奈何你GPA人地眼中你同一件垃圾係冇分別,HR見都唔撚想見你
仲學人講理想?可以當飯食?總之大家記住,你唔係有屋企照住嘅話,唔好學人講理想

我宜家真係深深體會到窮撚講夢想係幾咁可笑
仲有就係唔好覺得努力就有回報,現實就是shit,總會係你意想不到嘅時候kam你一巴,教訓你地班傻仔

我曾經都幻想自己第日會點會點,不過到咗呢個時候,我真係明白到我真係一件垃圾

可能有人會話,求其搵份工過下生活咪算咯
我做唔到,讀咗十幾年書,我一路為我嘅理想努力,一個人如果冇夢想,註定渾渾噩噩過一世,我情願去自殺

我真係好後悔我到宜家廿歲人仲係咁幼稚相信有夢想呢樣野,打完呢段野真係想喊,希望第日有機會再見到你地」

https://www.facebook.com/PolyUniSecrets/posts/1312289185490810
無分數求唔到學
無分數求唔到學

高分低能同低分低能你揀邊樣?
求學?不!是求分數
無分數求唔到學

無分數求唔到學

係咁嫁la有咩問題
科係你揀既,學費係你自願afford
大學份卷就個個一樣既,考唔到人地咁高分好明顯自己問題,邊有得賴,當初係你自己交入場費參加呢場比賽既,冇人拎把槍指住逼你讀呢科
無分數求唔到學

咁係你廢啫
有一方面特別出眾拎到獎
咪又係有大學爭住收
不過個啲係萬中無一
依句野一開始講個時已經比人反左啦
你好似依家先發現新大陸咁
依句野一開始講個時已經比人反左啦
你好似依家先發現新大陸咁

當你GPA高過人 但都係冇好既OFFER
眼紅人地 淨係識拎GPA打飛機 乜活動都冇
就唔會咁重視 GPA低=廢 呢句
係咁嫁la有咩問題
科係你揀既,學費係你自願afford
大學份卷就個個一樣既,考唔到人地咁高分好明顯自己問題,邊有得賴,當初係你自己交入場費參加呢場比賽既,冇人拎把槍指住逼你讀呢科

根本唔係選擇嘅問題,宜家就算讀乜都係咁
當你GPA高過人 但都係冇好既OFFER
眼紅人地 淨係識拎GPA打飛機 乜活動都冇
就唔會咁重視 GPA低=廢 呢句

真係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞