【ViuTV】羅嘉駿導演 奇幻愛情穿越劇《二月廿九》x《940920》討論 (110) 柯煒林世界第一

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
其實同user behavior有關
好耐以前同d data scientist傾過有關既野

佢地講過近年Google trend係lean baby boomers同gen x
因為呢個age range用電腦唔算叻
比起有app/direct access
佢地更習慣下下search or even去問siri
所以佢地相對上會推高左條數
所以點解天文台同hktvmall排名會高到咁
因為好多師奶阿叔真係成日都search

正常後生個d裝完app都好少會再search
佢地播前播期間大量訪問live互動,可以引起人search,睇下咩嚟
229都係靠刀仔佢地差唔多播完先開始吸fans,越嚟越多人睇,viu做過啲咩
不過google唔會announce actual figure所以大家永遠adjust唔到
只係知問題一直存在
又唔知實際影響又幾多

所以google都係時間比國會執執佢
慶與年呢套野排得高過晒tvb 其他劇真係cls
但啲數據真係唔代表太多,慶餘年其實冇咩人buy
電影個個 同票房可以做個 correlation 睇下
我淨係知viu越黎越多廣告商贊助
viu tv唔係以為整個製作特輯會吸引人睇啊?
先唔好講個製作特輯幾好
有邊個未開劇會睇你個製作特輯
睇咗應該都係套套劇都會望下
吸既係固定人流
宣傳唔講啦 贏口碑唔識執
聽人講係話好睇 但我要點同未睇既人宣傳
多數都係話有邊個人做囉
變左咪又係限制左睇既人囉
觀眾:我睇劇定星
反正拍劇對個廣告商效應實大過電視台
星>廣告商>其他人>景>台
呢個真
搶到飛都冇用
好多factor影響

最直接係因為呢套野好長

比個例子
假切有班人係靠search個劇名 間中去tbb個網重溫幾集
套劇既集數會直接影響呢班人search既次數
不嬲單睇排名都係一個myth

就好似間公司都係銷量第一
間間上市公司招股書都話係行業龍頭
識玩data就一定整到頭三
Linear regression無意思㗎

太多factor影響
就算multiple regression都無用
平時d大公司計唔同campaign對sales既impact都用緊d好鬼深既stat method
最top個d仲比好多錢請人drill data
因為d客唔係傻既
有往績計得返唔同campaign既impact
仲唔多謝林奠?
tvb=shit
其實係
我冇喺google search過229咁滯
呢度啲料/睇刀台/睇ig 仲齊過快過google
幾點瞓都係12點先捨得起身
咁你睇iu係喺連登/ig睇定search google
叛徒
如果夠多人日日係whatsapp ig講呢句
應該facebook個system好快就會沉晒tbb d content
除非到時tbb比錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞