許樹昌:同一屋邨若有多座確診或需「全區封鎖」

91 回覆
57 Like 35 Dislike
政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌表示,當局應早些要求葵盛西邨第8座5樓接受強制檢測,建議5樓居民在等候結果前要盡量留在家,不要到親戚家中,以免傳播病毒,又認為如果同一大廈的不同樓層再有新個案,當局應安排全座大廈的住客強制檢測。

許樹昌接受一個電台節目訪問時表示,早在前日已認為葵盛西邨第8座5樓居民應接受強制檢測,已向當局反映。他表示,如果葵盛西邨第8座有三個樓層,都有確診個案,便要考慮全座大廈居民都要做強制檢測,因為可能病毒經過共用地方傳播。他又指出,現時社區源頭不明的個案仍然多,葵盛西邨第1座有確診個案,亦未與5座的個案彼此相關,但若發現同一屋邨有多座都有確診,就要小心留意,有機會要全區封鎖

他又建議,如果曾到過一田百貨的市民,有擔心的話亦應盡快檢測,因為好多個案亦未必有病徵,無病徵亦可以傳播病毒。
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1564117-20201208.htm?spTabChangeable=0
柒婆: 我唔會中圈套
今次輪到葵盛山
不如直接「特區封鎖」啦 還掂終極目標都係呢個架啦
黎生又要出動
其實我覺得要睇多座各有幾多單確診 先要考慮咁做
剩係多座有確診唔係好難
的人都搬走哂啦
索性成個香港封鎖左佢喇
唔係有個閪曾經講過有小型爆發會封區封路檢測嘅咩
要搵狗封路添
一田咩事
特首話經濟唔停得呀
點封都好都要番工
樓豬
上晒交通工具傳播啦
沙田一田有十幾個員工中招
屌你 你出糧呀
沙田一田有1單確診+10單初步
佢本身都係咁講
如果另一座都有幾單就要咁
啲人聽到已經走晒啦,封嚟把鬼
條柒頭都係敢膽講唔敢做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞