會計師公會改入會慣例 學生會員轉正式會員 需同意警方套指模 查刑事紀錄

136 回覆
25 Like 345 Dislike
其實大部份人都唔會簽報告架喇,考 HKICPA 來做咩

尤其侵侵應該好快就會簽鬼咗 Holding Foreign Companies Accountable Act 到時美國上市嘅中國公司應該會轉過來香港依個時世仲發夢有一日會升做 manager 甚至 partner 要簽名嘅話 都應該有心理準備好要乃,咁就無所謂喇

但有所謂嘅,真心呼籲考其他地方嘅會計師資格喇,遲下萬一有需要離開香港,都方便啲喇

而且 Big 4 係唔介意你考邊到個牌,即使有啲 teams 係有指定嘅,但基本上一定有兩個或以上嘅選擇,所以真心呼籲唔好考 HKICPA
Big 4 唔俾 training acca
但有QP 班
一百分之一都無可能

但 Q pay 都唔一定要考 HKICPA 喇 ,可以考其他唯獨係變相無人一齊溫書、一齊考試 咩都係靠自己一個人搞點

但即使唔係 HKICPA,只要考過筆試, big 4 入面嘅秘書會幫手聯繫有相應公會牌照嘅 manager 或 partner 簽經驗架喇
唔好咁喇為咗 QP 班有人一齊溫書、一齊考試,而走去考 QP

為咗自己將來,畀多少少錢買雞精去準備考其他地方嘅牌喇
聽講CPAA都有Q pay, 但就唔知點解咁多人想考QP
求pin

[告急呀得返個半鐘就完場] 香港會計師公會理事會(HKICPA Council)選舉-普選會長兼唔要指模送中(4)
https://lih.kg/2315444
係呀,有多 teams 都畀 CPAA 合格 Q pay

真係萬一咁唔好彩自己條 team 唔畀 CPAA,咁都仲有其他選擇,因為基本上每條 team 都會畀兩個選擇或以上真心唔明點解咁多人都衝去考 HKICPA 仲要大部份人都唔係為咗將來要簽報告
on9, 指模係個人私隱
查刑事有id no咩都夠晒
預咗,你唔移民就要接受vetting
宜家已經唔係考慮走唔走嘅問題
而係點樣盡快走,香港朋友快手啦
香港工程師學會咪一樣,考牌係睇識唔識人唔係識唔識做既
個兩條女淫到
同飛g日日叫人唔好入去做一樣
食屎喇仆街..
開咗新post請各位巴絲幫手推埋佢

[告急呀得返個半鐘就完場] 香港會計師公會理事會(HKICPA Council)選舉-普選會長兼唔要指模送中(4)
https://lih.kg/2315444
人情亦許多都變遷
推一下,快去投票呀,趕唔切
咁咪唔做會計
冇法,佢轉到第個國家 CA
係澳洲 CA aus 高 CPA Aus 兩級呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞