有冇人鐘意 Zpecial首 深夜告別練習???????????????

139 回覆
193 Like 23 Dislike
推唔郁可惜
上次有個po吹奏呢首歌 已經有人講係抄orange
但樓豬都唔肯將個評論置頂
咁其實邊個炒邊個
英文歌個個又有冇炒
隊band抄 orange 抄 183club
定兩個都係炒183club
其實幾乎一樣果2句旋律

係Fa mi re do ti do re (即係 順住scale上落既音)
作曲難度唔高 , 雖然節奏相似度都好高

所以 有唔同人獨自作左呢2句幾乎一樣既野
我會信唔係抄
機率問題,

雖然"簡單"係主觀,
但你可以問下有音樂底既人, 佢地應該都會答你好簡單
因為係scales順住上 順住落

簡單既旋律係有可能由唔同人獨自諗到 而且好相似
可能性低唔代表冇,

如果複雜d 如mr果首我都會覺得係抄,
因為2個人諗到一樣 而且複雜既旋律可能性極低

但呢個情況 如果佢話冇抄我都會信
首嘢都過晒氣
仲收唔收到佢皮㗎
呢2句真係簡單中既簡單
練Scale都會彈到 會諗到真係唔出奇
所以樓主ref都有2首 有呢段

如果melody再複雜少少 已經好難會2個人諗到一樣既野

唔認同8 9成都係簡單既旋律
可以話呢2句係特例 真係唔難諗
除左chorus果2句冇留意其他: o

另外補充返
我覺得果2句 絕對有可能佢係獨自諗到
亦有可能係抄

真相係點得佢自己知
https://youtu.be/7-BuEHxZpeY

咁撚難聽都post上網
藍band...

不了
片都del埋
幫樓主推一推
原來係mon post狗
你search下City pop

音樂唔得都算

主音去到今年2020年10月尾仲Ig Bio仲Keep住同人講會玩 微博

佢地有mon post 知道要扮黃先Del 鳩咗

Btw聽講特別樂隊主音特別鍾意爆房,俾Ex斷正,深夜告別女友

之前係佢地嘅打手post 留過一樣言,但嗰邊個打手樓主潛咗水
藍色的Starbucks 紅色的祖國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞