養過6年幾金魚(2)

965 回覆
15 Like 1 Dislike
內出血,落細藥+抗生素
熱帶雨林d缸好似億鼎,但貴六十,兩款入門產品有冇乜評價
係yiding,佢地貼多個logo only, 冇乜特別都唔洗係佢到買
好似話擴充,一路都想去睇下
訂做啦 都係用不鏽鋼
魚街188 1樓 可以同佢講埋間隔個啲
幾高幾闊幾深 佢地做出反啲魚缸連櫃靚好多
佢地都有做
有冇d滴漏過濾器推介下?
呎半缸 想d水養得靚d
我都係新手 介紹下個缸先

我想問有冇啲咩方法可以再增加個培菌空間?

我發現呢個套缸個水泵有個位都幾冇用
就係打氣嗰個 搞到啲流又太強
諗左啲方法先令佢弱噃少少
之後上星期買左一包叫做Q版銀屏燈嘅魚噃嚟
雖然真係好可愛 但惡到爆炸
咬到我條三角燈尾旗爛左少少
之前入咗個叫繽紛嘅孔雀魚group,驚政治到癲。啲藍絲一見有人講少少政治就pm group主。然後group主就好似隻狗咁聽曬啲藍絲話最正既係佢地賣點係唔入大陸魚
落活性炭啦 直到啲水清哂就可以拎走啲炭
加多隻水妖?
我都入過啲類似嘅group 話淨係講魚唔講政治
不過嗰度啲人又真係黃店藍店都買
啲黃水係我特登整嫁 模仿返南美嗰邊啲水
有冇啲超細嘅水妖?我個缸係迷你缸嚟
都有啊,不過太細佢咪培唔到菌
你放個喺個缸右下角,應該唔係好睇到
啲人多數用信友,tetra呢啲,貴啲可以用PH,但係好似賣緊220

呢隻濾水有冇ching用過

講到唔使換水咁堅?
其實我淨係唔想見到啲魚再死
DLLM 養燈魚都死
呢隻我之前想買,但同老闆傾過其實呢個用黎養水晶蝦比較好(好似係因為有最後果格厭氣筒),最終買左隻eheim compact40好好用仲要平近3倍
本身新燈係易死,建議唔好心急養好水先落魚
部野貴到喊,養得多都係死,定期換水仲實際
其實對定期換水都好模糊

1/2星期一次,5/10日一次,2/3星期一次都試過,都係死
你個缸個setup係點?可以影嚟分享吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞