新手玩美股想問下大家意見

60 回覆
4 Like 18 Dislike
Cow cow
1.識玩用IB
2.唔識的話用其他手續費最平
3.怕用離岸
睇你篇文都知你質素有限,連邏輯關係都未識既垃圾嚟 慢慢繼續自high喇弱智仔,世界總需要你呢種低層垃圾,我繼續慢慢恥笑鳩你哋

btw, 好人一生平安,你班黃屍咁唔平安都知發生咩事喇,係報應呀柒頭,你有份既都快輪到你
認真答你:City Priority + visa 卡+ Ib落單 + 富途睇價

Ib可以買賣嘅嘢最多價錢平但介面閪過屎眼,即時報價要另外計月費,不過好多專業玩家都用ib,YouTube都好多教學,有心可以慢慢研究。

富途介面好,睇價、買賣、搵潛力股都好實用,適合新手,價錢來講,你賺一萬幾千嘅時候你都唔會介意嗰幾廿蚊,唯一唔建議用嚟買賣嘅原因只因政治立場,但套嘢真心做得好,

Firstrade 係真離岸,但係跟美國行good faith violation對頻繁買賣小額散户不利,而且如果你要成日cash out要預咗每次唔見35usd。

Cs同td 而家俾得香港人開嘅都唔係真離岸,前者門檻高後者有排都未開到户

如果第時要做海外匯款,citi priority係最好,買加密幣就用visa,我聽過唔少其他銀行同卡種會收額外費用。
City priority要500000資產 如果唔係要俾月費
小弟岩出黎做野 未有咁多錢住
上年8月所有銀行都取消咗呢個限制啦,我都係上年9月先去開,仲送埋VS信用卡永久免年費。
註:係所有銀行嘅同級戶口存款限制都取消咗。
What!?黃屍諗住俾錢用富途睇價?好心高質d喇你班垃圾

唔好俾我睇死你件死不足惜既垃圾,轉個頭又走狗衝中資d新股或者走去買概股
我一開頭都諗住淨係玩下etf
結果而家9成etf (升咗10%), 1成拎嚟短線持有當玩下賺外快
兩千蚊美金喺度玩下短線考下自己眼光
但今年應該點玩美股都係賺,所以其實只係自high扮股神
所以話你食大頭奶粉食到弱撚智
一早話9明玩美股就係唔撚想買含指果d臭撚到閪既
支那股
Ching你咁撚7真係抵你做奶共藍絲撐警狗
笑撚死人
琴晚Lam撚左習近平既屎眼黎勤皇未?
不了 謝謝ching 支那牛牛不了
結果開咗咩
Btw屌條支那閪屌得好
而家我打算開citi priority + ft
一黎離岸 二黎有spic
但ft佢好似淨係收美金
巴打們有冇兌換美金既好地方推介俾小弟
早排都唱過d美金但係係是旦搵
所以想睇下有冇推介
我自己係直接Citi 轉埋唔想煩
Ib 兌美金 最平
兌完射落ft

Ib 有個好處就係margin rate 特平1.x%
識玩可以玩槓桿買債券
如果退而求其次
去發達鳥(黃)兌 都ok
相比其他找換店都算抵
但係記住要預約
廿幾歲人,連五十萬都無既弱智仔又真係幾型 照下鏡就知咩叫笑死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞