請問黃店竹地小館點解參加安心出行

109 回覆
26 Like 428 Dislike
今日晏晝去諗住食麵所以去咗呢間叫竹地小館嘅黃店
本來落單時仲冇嘢嘅
喺等上嘢果陣冇事做周圍望下 點知俾我望到呢張嘢

望到張嘢嗰下打咗個突
之前你間舖頭推出大陸人先會食嘅麻辣小龍蝦我已經覺得怪怪哋
而且喺Facebook小龍蝦嘅post有幾個留言但係畀刪除咗

原本幫襯間舖係因為老細舊年接受過蘋果訪問
講到自己有參加遊行 又話有警察先會造成損失
請竹地小館老細解答點解要join安心出行
喺未有合理答覆之前建議大家謹慎考慮幫唔幫襯
舊年接受蘋果訪問嘅文章
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://hk.appledaily.com/lifestyle/20191101/EMIGV5WNZMQDIADQX4XMVUP5VQ/&ved=2ahUKEwjZzvCn467tAhUrG6YKHc4XCLYQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw3c6bCI0BsnaBVC2oWipxKF
政府好關心市民私隱,睇《安心出行》就知
https://lih.kg/2287615

係Google Play Store 搵唔到《安心出行》只搵到"LeaveHomeSafe",對於政府咁唔愛國,覺得好唔開心。

不過政府好關心市民,睇下要求既permissions.

This app has access to:
📷Device & app history
retrieve running apps (睇下你行緊乜嘢app)
📷Photos/Media/Files
read the contents of your USB storage (睇下你電話有乜嘢檔案)
modify or delete the contents of your USB storage (幫你delete 不良檔案)
📷Storage
read the contents of your USB storage
modify or delete the contents of your USB storage
📷Camera
take pictures and videos (幫你影相,要影QR code 嘛)
📷Wi-Fi connection information
view Wi-Fi connections (唔止想要知你有無駁Internet, 重想知你駁住乜嘢Wifi)
Other
receive data from Internet
view network connections (當然想知你用緊345G 定Wifi 定有無用緊VPN)
allow Wi-Fi Multicast reception (政府重識得親切地發multicast packet, 智慧燈柱?)
full network access
run at startup (boot 機就啟動,驚你唔記得開)
control vibration
prevent device from sleeping
Google Play license check
喺未有答覆之前請大家謹慎幫襯
家下間間都要整個qr code
睇下新聞得唔得呀分化撚
成班分化撚咪撚戇鳩

佢整出嚟有冇指撚住你個頭要你scan
好似enforce左啦
因為今日開始強制食肆參加
強制呀 傻閪
https://hk.appledaily.com/local/20201201/SRKQLV6RSBGDBJM72TLAUGJLOA/

食肆更須於明日或之前申請「安心出行」二維碼,並於收到後兩個工作天內在處所入口或當眼位置展示。
sor 曾日冇睇新聞 請問點申請del post
佢而家逼你嘟咩戇鳩仔
而家所有食肆都要貼qr code
樓豬可唔可以睇下新聞
自負皮
自己report自己 理由打自爆啦 無人想知你去過邊到
我覺得樓豬想表達既野係
咁點解要比錢政府拎個食肆牌
BTW 食過好多次,真黃
樓主你個傻閪
用吓個閪腦得唔得?
其實唔洗下下小小事都批鬥
黃店都分好多種
有小黃大黃
邊D要幫襯多D自己睇啦
照你講間鋪只係接受過訪問
列作可幫襯咪算囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞