幫助香港人過渡英國的帖子

8 回覆
2 Like 1 Dislike
在英港人可以係度留底有用資訊,有問題亦都可以係度問

我整緊個google sheet 俾大家
開唔到新google account 係度打
銀行篇:
到左英國要開個銀行戶口,但未必有咁快有地址證明。其他網友建議過用Revolut 同 Lloyds bank。我個人實測過係work。

Revolut係虛擬銀行,係英國無存款保障,所以唔建議放大筆數入去。實體卡要俾錢拎一張,但用apple pay就唔洗

Lloyds bank就上網交表,一定要填國籍係英國。之後佢會電郵俾你叫你去銀行分行交passport。基本上英籍唔洗address proof, 如果職員問你拎,同佢講你係british。 佢堅持就走人去第二間分行試,無謂拗。

已知BNO開唔到的銀行:Metro bank
有錢人銀行: HSBC UK / expat premier (有網友話expat 做唔到自動轉帳),係香港開定戶口先。

出發前記得申請Citibank HK 張master debit card, 佢有英鎊戶口,黎到英國用ATM 提款(ATM寫住no withdrawal fee)/消費無手續費,拎到現金放番入Lloyds bank 咁就開心晒。
夾租?上網識人再問下佢肯唔肯夾
呢排諗緊移民英國,但未諗好邊個城市
LM簽證篇,
上年12月走難去左日本, 唔知符唔符合/點先符合 normally live in HK
單程機票怕唔怕上唔到機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞