而家買Nikon D7500點睇?

26 回覆
0 Like 2 Dislike
點解想買?
學生年代就鐘意影相 而家有時間及有返少少收入想玩返。但發現部以前部D5100好似壞左,想升級。Budget 都想控制係1萬以內,都想用返以前既鏡(雖然唔係靚野)

而家有乜
- D5100 (好似壞左)
- AF-S NIKKOR 35MM 1:1.8G
- AF-S NIKKOR 18-55MM 1:3.5-5.6G
- Tamron AF 70-300MM 1:4-5.6

多謝大家既時間!
點解唔d750
佢 2/3鏡係 aps-c
D750係 Full frame
買Z50 加接環先
或者直上z6 / z6ii
個mount唔啱插?
岩岩做左少少研究 再問下大家意見
1) 買二手D810 好似幾抵, 但都明白未來係無反。唔知有無理解錯?
2) 無反係唔係Sony好D (呢度POST最長, 好似鏡都齊D) ? vs z6 (or z6ii)
同你情況類似,考慮緊 Sony 同 Fuji
Sony 有 Eye AF for Animal 同埋 Sigma Prime 一家三口
Fuji Zoom Lens (APSC) 就好似多啲選擇
啲鏡會有黑邊囉
賣部 D7200 比你, 超新淨, 有無興趣??
sony e mount多副廠出鏡
nikon塊cmos都係sony提供
假設未來係無反既天下,咁我應該都係要買無反。。。
- Sony好似佈局已有收成
- Canon 同 Nikon好似追緊上,Canon好似好少少但未研究清楚
- 其他牌子就無點研究

買相機仲煩過搵股票....唯有慢慢再研究下
無 but tks
Sony 睇落最強...
無反界牙膏廠
畢直有限嘅話 sony機+tamron鏡係幾抵玩
nikon z mount鏡好似都幾好
sony機可以買adapter 用z mount鏡
睇你想睇
canon就睇啲色啱唔啱你 canon rf暫時極少副廠鏡
Canon 同 Nikon 有資源都會集中full-frame
Nikon 而家好似連一枝大光圈標準變焦都無

APSC睇落FUJI最有心搞

但Sony有Tamron/Sigma加持
其實賣曬兩枝鏡轉會仲好
利申用緊Nikon
淨係影相又想型嘅就fuji
Xt30應該唔會令你失望
玩耐咗就會知道輕嘅相機先令你有意慾帶出機
攞住單反咁重真係好攰
ching 唔好入坑
我宜家儲左成套泥康放唔出
2手又唔係full frame無市場
搵吓豐澤啲分店仲有冇啲陳列品,通常好新冇,分分鐘2000執到,又或者D3500都不錯
咁就奇怪,苚年我買d850插支18-140試影又冇呢個情況,我又冇開dx mode
講真 成日話人牙膏廠 你係咪出親新機都換先? 唔係其實無乜影響 sony full frame無反真係比較抵屌
nikon z 大細三圈都出曬啦
鏡吸引過機
不過巧貴
full frame插aspc當然無問題
咁上面個情況係咪冇問題
用過nikon UI 返唔到轉頭 好難轉會
有錢咪z50 z6 z7 冇問題嘅
Z50都係好機嚟 其實睇你鍾意邊間姐
我個人覺得純影相唔需要話特別邊個牌子
大家技術都好接近 用得順手就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞