平面或廣告設計師既你點搵工

60 回覆
0 Like 19 Dislike
勞工處搵?作品集要幾pro先搵你面試
有片既點比面試官睇?商業設計有咩標準去揀人?點睇hkdi?係咪大學design易搵工?
有冇轉行?
呢 份工點睇?
咩人仲會去勞工處搵工...
我今年都係hkdi grad 之前有份12k都狗也不屌,8000都做?咪做爛市
Design人工低,工時長,轉行好過
真心難搵 就算有得比你in hr都會話你太green太新無經驗
轉咩
Freelance experience 啲公司都唔會當係工作經驗就算係大公司既freelance 加上fg人低過炸薯條
講到尾都係價錢問題
唔使咁傷心
你有冇portfolio?
我反而唔明疫情下啲人成日乘機話fg唔夠好 一方面又話生意少咗 一方面又請人 請人嗰陣又話fg經驗唔夠 處理唔到咁多job 咁即係生意少咗定多咗啊
想乘機壓價掛
識人好過識字
師兄好勁下
做左4年Graphic design,而家senior post。
Pro既最好website setup放晒portfolio入好先。
當初都係係wix比錢買domain,
再去print本portfolio book出黎去interview用。

而家果份9-6,兩個粒lunch,
但我日日都成10點返6點就走人。
Btw, 一見到五日半已經唔會諗
師兄有冇tg傾下
係炒晒啲人,再請個fg頂幾個位
香港做純graphic 預左低薪工時長 每日比人無限放題
就算做到AD都可以差其他工同lvl一大截

之前做左4年頂唔順太低人工 轉左做UI兩年幾
人工唔係話高好多 但起碼對得人拜得神
千祈唔好入行
香港做DESIGN = 自己開IG副業自J
拎黎搵食真係算啦
而家好多公司唔係真心請人
叫做睇下portfo了解下個市場點sell野
仆街d係想搵個平d換左本身果個
唔係真心想養個designer
有cold call需要?
岩呀
做左十年終於轉左,亦無諗過回頭
四年graphic 加兩年ui可以人工幾多?
fyr 19年經驗做開電影poster
開價19k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞