家人離世 屋企隻貓好似接受唔到

459 回覆
2707 Like 21 Dislike
貓貓好有性 加油
HUG
樓主加油希望早日走出傷痛
貓貓都係
覺得雖然啲貓平時好似好冇性淨係識食罐罐咁
但一有咩事就feel到好有靈性

樓主Take care呀! 照顧好自己先照顧到貓貓呀
我覺得其實主人既心情貓貓係感受到的 兩者之間都可能會互相影響
自己隻貓平時唔多嗲人 但試過有一次自己係到大喊 隻貓竟然過黎嗲我 所以我覺得其實佢地係feel到的
可以同貓貓講 爺爺只係上左天堂 他日貓貓離開呢個世界 貓貓同主人一定會再次相遇的 主人同貓貓之間的愛係會存在好強烈既信念 兩者都會互相感受得到亦會有連繫(當然我都希望貓貓長命百歲 健健康康
樓主自己都要take care啊 節哀順變

利申 今年自己其中一隻貓走左 我深信我死後會同佢再次相遇的 一直都係咁樣安慰自己
節哀順變 辛苦你了
樓主嘅關心
貓貓收到 可能開心番d
Keep住留意下吧
完全唔肯食嘢先需要forced feed
多數貓都唔鍾意
會影響心情
可以斟酌下幾時先用到呢招
成日覺得用尾捲住自己既貓好乖好斯文
利申自己果隻係短尾既惡霸
可摸耳幫我睇埋我隻龜強點
附圖🐢
人道毀滅算啦
人道抱緊算啦
我睇到
佢好開心 好鍾意你呢個主人
仲話好想你帶出嚟見個面
佢有你呢個主人真係好
睇字都想喊樓主同貓貓加油💪🏻
真係講得好好一語道破
係咪好自私我真係唔想咁多野要處理
希望佢可以好似其他貓咁正正常常
咁我就可以專心面對啲身後事同情緒

但原來係過程入面 我發現我同佢一齊經歷咗份傷痛
好似就算好撚慘都好 我地一齊慘
好撚掛住阿爺 我同佢都係一樣
(其實其他屋企人都係 只係我地關係冇咁好同冇咁直接 可以話攬就攬 話傾計就傾計 雖然隻貓應該聽唔明)
種感覺好似冇咁孤單
今日我自己都食得返野
好似有種一齊跨過少少既感覺
純粹9up
唔會自私啦,其實人之常情黎。
面對不可掌握既意外,人係會想搵d可掌握可控制既野畀自己做令自己心理平衡返d, 例如你想隻貓乖d正常d.
呢個慾望/belief係反映緊你知自己唔正常,好想借一d外物/仲正常緊既野去安慰自己d野會回復正常生活。
要慢慢黎,幫手做儀式身後事都有助自己接受到架。keep住慢慢黎啦
但係我冇養龜
黑警殺人
依個post我都係咁同自己講,一定會再見返面

樓主&貓貓都加油啊!!你哋並不孤單!
之前我有隻倉鼠 同隻貓由細玩到大
真係玩 隻倉鼠都唔驚佢
鼠死左個時 我隻貓好似知咁
我整好鼠條屍搵嘢裝好
貓趴喺隔離慘叫左好耐 叫到攰就訓喺隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞