齋身分證可以入境阿爾巴尼亞(免護照)?

31 回覆
1 Like 5 Dislike
(武肺之後/之前)
係咪只用香港永久居民身份證(毋需護照)即可入境?

https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_Albania

睇落好似係 同埋http://www.ambasadat.gov.al/japan/sites/default/files/Who_can_enter_Albania_without_a_Visa-word_0.pdf

阿爾巴尼亞政府公文咁寫 但好奇怪香港入境處冇相關告知

有冇ching去過阿爾巴尼亞?係咪都係只用身分證都可以入到境?咁出入境stamp係咪就唔使?

(如果係,阿爾巴尼亞同澳門都係香港人唔使護照 就可以入嘅國家)
我就有護照既
就用
去做乜?
只係獵奇想了解下 點解呢個國家 香港人可以只用身分證入到境 連護照都唔使
去過幾日?陸路出境/入境?會唔會好危險?
希臘陸路入阿爾巴尼亞,雙重邊境,出希臘前會有希臘官員來查,呢個好快,之後前面阿爾巴尼亞個海關煩到呢佢地英文又唔好,又話唔知香港護照係唔係有效,周圍問搞到成粒鍾先入到

阿爾巴尼亞整體安全,人都幾有善,係言語不通囉
下次試下用身分證入境 冇咁大粒中國 令到邊檢人員誤以為要簽證
身分證上 淨係得香港二字 也許反倒可以入到境
佢地連護照都唔清唔楚,只用身分證可能仲有排搞
佢地心諗, 你比張卡佢做咩
肯定問你PASSPORT PASSPORT
咁神奇
不過呢d冷門國家+冷門方式就算係真一定搞到你一獲泡先入到
幾年前我用passport陸路出境俄佬,佢地都唔係好識處理,俄佬已經唔係冷門啦
烏克蘭都係,上年係個關口到卡左我十幾分鐘
好似係你混淆左簽證同護照喎

佢意思係
以下國家的國民 沒有阿國簽證 前往阿國需要(documents they should travel):

With Passport (帶同護照)
With ID Card (帶同身份證)

即係以下呢d免簽國家都要有護照
部分地區要帶埋身分證
唔係 歐盟國家都係兩個column都cross 同香港都一樣 歐盟國家都係只用護照可以入境

同埋wiki page(一般呢個wiki非常準)佐證了我嘅睇法。

全球唯一要求香港人同時護照+身分證只有關島
唔係 歐盟國家都係兩個column都cross 同香港都一樣 歐盟國家都係只用身分證可以入境
免簽有咩好講
只不過這個wiki page、官方文件都顯示連護照都唔使、直接香港id卡入境,所以我先開post
咁真係要有人試過先知...
就算佢咁寫,最後都係問攞護照,除非歐盟身份證,歐盟成員國身份證有寫明國籍。若果非公民身份證(即永久居民之類居留身份)唔可以用神根成員國與國之間身份證明,境外就更加唔得,一定要護照。

何況香港張身份證無寫國籍,只係證明永久居民身份,應該唔得。去到呢啲發展中國家,護照係必需,身份證係佐證。份官方文件攪錯居多。

上年7月頭去咗幾日,唔想俾人問長問短,用咗BNO。
成日講特衰被人刁難,但我去過10個國家 都有三四個小眾國家嘅 都係持支那護照要簽證嘅地方
都係俾香港免簽 冇辦過簽證
冇一個真係唔識 特衰護照同支那護照分別 都冇問長問短過
十幾年無再用果本護照,回應唔到。
以前係逢用必問,拎出嚟由頭揭到落尾,再問你有無其他身份證明文件。之後就一大堆行程乜乜物要拎出嚟證明。就係我自己試過我先唔再用。呢個世界,唔係我講啲移民官就信。

兩本「特別護照」,兩本都無本國居留權,兩本都無公民權。BNO有時過唔到機,GBN啲移民官都唔知點處理,係阿曼、白羅斯都試過咁情況。另外果本不愉快經歷太多。 依家多咗第三本,另外兩本可以留為紀念。
香港人足跡其實遍佈全球
其實好多烈士係你前面開左路
小國有時會認左特衰做支那護照
特別係邊境陸路個班人
入科索沃同土耳其都試過俾人問長問短
呢句真。
唔知嘥咗幾多時間解釋自己國籍。
貪果度夠亂

可能年份久遠 至少而家特衰免簽 本人就冇問題

去歐盟、加拿大、蒙古、俄羅斯、哈薩克、貝寧、阿聯酋、澳洲 唯一被問係歐盟 其他國家都係問都冇問 (可能因為澳加 免簽護照 網上都要登記 所以冇問)包括蒙俄陸地邊界

都認同係20年 前人嘅血淚鋪路

我98後出世就無福享受bno 羨慕師兄可以攞到西北歐/五眼passport 我都係奮鬥緊瑞典passport
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞