青年被控去年九龍遊行當晩藏士巴拿及鎚仔 今裁定罪名不成立

39 回覆
42 Like 0 Dislike
出年真係精彩
CFA 2個PJ換人
好在係佢
純屬推測 #23
之前傳馬太有機升,阿頂阿葛好多聲氣
Yuen JA 有機 不過CFA會無做crim嘅PJ
自己睇好Lam VP Au JA
升邊個阿頂阿葛都會嘈
馬太其實仲老過CJ,開頭仲以為一齊退埋休. Lam VP値得睇好嘅,當年其實佢先係CJHC首選, Au JA n年前暫委區院係公民黨成員,被文匯狙撃過一排
jeremy poon 紅得嚟又廢又垃圾
都唔知點上位
係咪純粹因為佢crim civil 都審所以有得升
佢本身都係偏civil,當然又唔會唔識criminal, 印象中都有考慮過朱芬齡做高院首席,但又唔想做之下先俾Jeremy Poon.
判詞概要:
被告否認控罪,辯方不爭議管有物品,但爭議意圖,被告選擇作供,指出被截查,有作出解釋,但不被接納,舉證在於控方,這點對被告有利。

法例在1985年修改,立法原意並非無限擴充,接納辯方的理據,認為並非唯一可以的推論。

證人嘅口供不受爭議

被告證供牽強,下午有時間在街上流連,如果生意淡薄,客戶嘅要求應視為首先任務,不會在晚上先去,被問到供應商的營業時間,知道星期日唔開,但又有特別安排,所以博一博,證供亦未能解釋翌日的工程安排,工具的安排亦與常言不符。

雖然牽強,但舉證在於控方,被告穿着襯衫孭紅色背囊,與示威者不符,在封鎖前未到現場,無證據證明參與,裁定控方要證明是唯一非法用途未能舉證,被告罪名不成立。

🏁被告當庭釋放。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞