係香港 定 去加拿大讀社工好

123 回覆
1 Like 45 Dislike
如果真係好想做番社工呢
想喺香港做完2年野再讀番個msw
喺Vancouver 呢啲地區做社工會唔會ok啲
難啲 你冇加拿大背景同文化 好難做社工
流利英文都係基本
最好外國學IT寫程式,
程式即係global language,全世界都搵到工
LM
所以會讀番個msw/community support worker嘅文憑
諗住多啲華人嘅地方 識兩文三語會著數少少
唔介意做elderly center 嗰類
啫係建議我揀啲藍領嚟讀?
發夢嗰陣 有暗傷
依排仲做緊物理治療
有無啲可以做做舒服少少嘅

如果我由diploma開始讀上去
慢慢熟下加拿大嘅社區環境
有無得諗
可以 你先20歲 可以慢慢學
只係我覺得你揀呢個行業
相比起local本地人 完全冇優勢
20歲仲後生.
英文仲可以pick up

如果你想幫下人, 加拿大讀社工係唔錯. 做下心理輔導,咩都有.
咁我真係建議你先唔好諗社工
單係種族問題由零開始你點做

上面講咁藍領其實好多選擇
不過你揀社工我諗啲理科嘢都係唔啱

幼兒教育嗰啲早幾年都好搶手,而家唔知
要攞牌不過唔知你有冇興趣
聽你咁講 好似都幾啱
幼教我都有考慮
不過就無做過咩research

我理科好廢
我仲有諗過去揀it/商科嗰邊
不過始終無咁專?
理科廢讀it唔係唔得不過辛苦
商有咩專業? 會計嗰啲?

其實你個年紀試下啲有興趣嘅嘢先會比較好
有無少少例子
我驚趕唔切搞晒所有手續
我仲未報ielts
Early childhood education is better than Social works
Localised profession不嬲都預咗唔認,仲要社工
人地有咩誘因要請樓主instead of一位土生土長既Canadian
咁你其實係想係邊度做社工?
想係邊做就係番邊度讀最好
社工最重要係了解當地文化同政策
你係香港讀完去第二度做會比較難做,人地社會服務模式,個案管理都有唔同做法
yes 大城市Apartment 一房最少$1600cad 除非同人夾份或者住basement 咁就會平小小
淨係concern專得嚟又搵到錢就讀mining
唔介意工作地點同性質都算易搵工+高人工
你諗住幾時過去先 同去邊個city?
認真答你唔好,呢啲咁local嘅工你好難搵到空缺,加上當地呢啲community service好少搵外來人做,多數都搵佢地身邊識嘅人做,仲未計文化差異、當地社會問題
知道了
我而家搵緊邊間幼教比較好
如果喺香港做咗咁上下 有香港嘅health care經驗
又識廣東話 會唔會係一個優勢?
去番Vancouver呢啲多香港人嘅地方會唔會相對上好啲
Regulation唔同,Practice唔同,香港經驗有咩用?
請個識廣東話既Canadian好過

其實係香港先咁特別,大部份行業都唔會特別睇本地經驗,搞到non-local好易同local競爭
香港著重好多micro skills
同埋有唔同field嘅specific training
睇過Canada嘅一啲course 好多都比較marco 冇乜點fit到啲case work
我去到都會讀個master of social work
咁樣會唔會有番多少少優勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞