新ssd windows10 boot 機問題

9 回覆
0 Like 1 Dislike
買左隻新ssd,用samsung data migration clone 左個win10 去新ssd
淨係插新ssd 就好正常咁boot 到機入windows,
但係插埋隻舊ssd 佢就會自動load 返隻舊ssd 個windows
入bios 強制轉返用新ssd boot 機,佢就會話冇bootable device
拆返個舊ssd 出黎,隻新ssd 又正常boot 到機
咁既情況有冇得搞?
用你clone果舊野format左隻舊ssd佢得唔得?
補充多句:前題你係要確保無插舊ssd既情況下,新ssd係順利入到windows同run落無問題先format隻舊ssd
呢個就係問題
只要兩隻ssd 一齊插,bios 選boot 新ssd 就會話no bootable device, 搞到format 唔到舊ssd
你點會入windows做format
一定唔入windows先做format
姐係話你揀boot既時候都唔會揀ssd
新ssd 用左一個星期,windows 好正常
但係一插埋舊ssd 就boot 唔到新ssd
你唔係話我知你舊clone新果時係in windows丫嗎?
我係in windoes clone呀,我用samsung 個software clone 完,拆走舊ssd , 用新ssd boot 機,入windows 都冇問題
咁祝你好運
我自己用開macrium reflect,你可以研究下
佢係可以唔入windows都manage storage
當然,如果你有windows碟都做到唔入windows去manage
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞