IT討論區(102)離攞雙糧仲有1個月......忍忍忍忍忍!!!!!

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
最好唔好啦
除左Jockey Club
WTF?!
剩係返星期六既話我ok
多你一日,我星期六日返
其實我想問做developer係咪正常都要識哂大部份git既operation
我上星期見工果陣 個interviewer問我cherry pick點用, 我見過冇用過唔記得左, 唔識答
我返工用黎用去都係checkout新branch, stash, commit, merge同埋搞conflict
仲有rebase
正常係成條branch merge 過去
cherry pick 係抽你一個commit 再merge過去
最後條master會亂到7彩同撞到7彩
佢有問我rebase, 我識答
之後問我cherry pick, 我唔識
Cherry pick唔係預你會pick完之後再唔知點merge的
個use case係 假設你有個1.0既tag 然後你master係出緊1.1
你發現有一個緊急既eg. security fix要出 咁你commit左個fix而且出1.1.1
然後你會係1.0到開條branch cherry pick呢個urgent fix 去出1.0.1
ie. Cherry pick最理想係用黎pick去一啲唔會再merge黎merge去既branch到
所以最理想係唔會之後亂同撞的
唔識cheery pick 唔緊要啦
如果因為咁fail 你都幾無聊

有種interviewer 鍾意問到人唔識為止
冇 parent 同 child 關係
一律建議用 service 做 component 之間嘅 communication
由 service 去管 localstorage(如有)
一般都係用commit merge 新branch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞