遇到拖延症嘅同事真係好難搞

62 回覆
60 Like 20 Dislike
老闆仲係比較寬鬆嘅人,即係你做得晒公司嘅嘢佢唔會理你做自己嘢,你做自己外快都冇所謂。啲人做錯亦都好少鬧人。

e-mail安排咗個task會人做一啲,上星期一去排,講明聽日deadline,而果個task其實每人應該1-2個鐘可以完成到,視乎手腳快慢(不過有啲悶,晌電腦重複咁輸入嚟設定report,所以預你分開幾次整之後你自己上網,瞓覺,打飛機都唔理你)。

去到擒日,有一個同事完全未郁過。我話份嘢過兩日到期,你返埋今日就放兩日假,但你未郁過。之後佢問啲嘢安排晒邊個做邊啲?我話我教你哋果時已出咗email分配好晒,仲親口講咗俾你哋聽。我擒晚臨走果時仲見佢有步驟唔多識就再教埋佢先走。今日返嚟只係做咗1/4。

我近排都成日同佢講,經濟唔好,大家做好啲自己,少啲大遲到,double check自己做過嘅嘢,做嘢主動啲。

如果公司真係頂唔住果時可能都係叫大家放下no pay,但你做得唔好,公司直接炒咗你,可能好難先搵到另一份。

我依家諗緊係咪應該當佢小學雞咁,每個task寫到明每日做幾多。
咩公司?請人否?
不了
炒撚左佢好過啦,大把人想返都冇得返
幾好做喎 一個月人工幾多?
我做
咁都仲生存倒,真係好好命
事實咁出去就算搵到工都俾人炒鳩咗佢
唔關拖唔拖延症,係hea 底想側側摶唔想做
我都有拖延,但從未試過miss deadline
樓主幾好人
我不停提佢哋,其實搞到我好似好長氣。
唔好意思,自問我公司唔係咩大公司,人工唔高,而且加上黨安法,就算真係請人都唔會咁公閧,以免國安嚟搵我。
我都明白,但三十幾歲人自己應該識諗。
通常呢d就唔知點解無事 發到達
我有呢D老細就好, 屌拿聲依家呢個收工都收黎追, 仆街
其實嚴格上都仲叫拖延,心理學叫佢啲deadline都未做完叫被動拖延(類似咁譯)

一般來講,deadline 前都做得完,無論中間佢點拖都好,工作質量同早做嘅都唔會有太大分別,唔算係問題

不過呢條友就應該唔係。至於佢係咩心態,係唔覺得需要做、可以唔做、定係拖,就要樓主研究下
唔上心,佢自己又有啲freelance做,所以成日到休息。冇嘢做你休息唔緊要,有嘢做你就要做架啦。你唔做或者hea做咪累埋其他同事。

有次佢返晏,返早果啲同事忙緊,佢返到嚟就叫人叫外賣。跟住我話你見唔到人哋忙緊呀,仲要人幫你叫埋外賣。
條友見上司咁都唔屌佢
咪不停試底線囉
橫掂有人幫佢執屎

公司野返工時間都未做好就做freelance
你仲洗乜咁好心提佢

佢哩d 人心理係
"我返工hea 做都唔會比人炒 咁點解要咁勤力 我用公司時間做多幾單freelance 咪搵得仲多"

我間公司之前都有個咁既人
我之前都有freelance,但因為公司健康同公司變得忙,所以冇做。freelance個客仲叫我唔好唔做,你鍾意乜價,你自己開,又或者你搵其他公司幫你打做,你幫我管理就得。
未打完。不過廢事啦,你開得高價,你就要用返合理嘅時間同精力,仲有責任喺上面。
無架 呢個世界係有人厚面皮到禁電話碌fb都唔會覺得自己應該開工做手頭上既野 仲要大哎自己好忙

想佢幫d忙d既同事做野? 有teamwork?等太陽西邊升起仲快d

呢樣唔關幾錢人工事 係佢地個人既思維問題 點都係覺得全世界欠左佢地 做返自己份內事唔好打擾到其他人都會覺得係做多左

要額外有賺有多著數先會郁 同佢地做partner真係前世唔修
你個username點整?
一開頭準用icon 做user name
提一次唔聽咪算
成日提佢搞到自己心情都煩
我不嬲hea到俾人提先做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞