Python crawler 問題

82 回覆
1 Like 9 Dislike
最近想crawler aastocks網既野
咁搵到個xpath 但係xpath helper就出到data
同係python就erorr
[red] no such element: Unable to locate element:[/red]

佢個網用aspx 咁關唔關事?
定要切到frame?

講到有D亂
唔好意思
先睇下撈到個content有冇想要嘅料
根本冇料就廢的
我都係想練下野炸
分析個邊我廢既
要再睇多D書
搵到原因
果然係frame既問題
新問題係
係當唔用.add_argument("--headless")個時就會正常
但一用.add_argument("--headless")就會出
no such element: Unable to locate element

會唔會係我ChromeDriver問題?
ching好有毅力
咁開始左就唔想比佢停
雖然成日比啲bug卡住 搞到好灰
但一del 到bug同明點解之後個下真係好爽
有冇大佬可以救下我
係冇headless下可以正常
但係headless 下就有部分xpath搵唔到
會唔會係係headless冇轉個frame?
headless轉frame要其他方法?
有冇方法知轉左frame未
唔用soup?
aastock用soup拎會方便啲
你係咪得閒寫code? 你搵我啦Tg@ivan1028
之前睇其他人推薦用salenium
可以做到模擬登入 同要唔要轉frame?
就係用緊salenium 呀
有野好介紹?
其實你自己都搵到個問題
好多網站都block左headless既request
你可以Google下有d方法可以workaround
因為我係先轉左一次frame
之後就模擬左click
然後再轉多一次frame
去做輸入
而個問題就係第二次轉frame做輸入個到出現
所以我覺得唔係block headless方面
似係轉frame個邊有問題
但正常模式下又可以轉到frame
咁先係最奇怪
個網係咪有resizing 之類嘅設計 一縮細咗就走埋啲elements
我都諗緊會唔會係呢個問題
上網有D話set 個大細就得
又成功解決個問題
原來真係大細既問題
Yes
有咩介紹?
個人覺得selenium係最後手段
慢得嚟又要控制點click啲掣等佢load
被人ban crawling而個網係唯一來源先會考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞