[年經] 一人一支好用原子筆推介

685 回覆
31 Like 171 Dislike
呢啲係原子筆咩
油性筆四大家:uni Jetstream, Pilot Acroball, Pental Vicuna, Zebra Surari

個人覺得 uni Signo, zebra SARASA, zebra BLEN 都好用
我就係muji殼用zebra芯
中學有排成日用呢支
但係啲墨過咗一排之後會勁透紙底
Zebra F-701 Oil-based Ballpoint Pen 0.7mm BAZ47

因爲筆桿好輕身,所以支筆可以彈到勁高
以前中學成日玩

不過啲墨好快用完
同埋隔一排啲墨勁透底
你鍾意嗰款定點?我覺得個筆桿太幼。

因為呢支同佢用埋同一款筆芯,平好多
https://www.pilotpen.com.hk/zh_HK/product/detail/52841484-f28c-4c75-ba3b-32efc6ad6e7f
Pilot G2
日本4 大新墨水 Surari、Vicuna、Acroball、Jetstream

我唯一無試過VICUNA,,,,
用緊Blen
唔係講緊原子筆
咁多人推介都係墨水筆啫喱筆
定係而家原子筆已經包含曬上面講嘅筆

原子筆我會鍾意Acroball 0.7
呢支有積墨問題, 同埋難乾
Energel 應該係啫喱筆
筆同墨應該用開討論

筆 - 重量, 重心, 操作, 舒適, 易攰

墨 - 夠黑, 快寫間線唔斷線唔積墨, 點要清晰, 快乾, 唔斷墨
但我用左成年都無事
利申用開0.5
我果支0.7...
Sure
究竟原子筆只限係用油性墨水
定係所有個筆頭有珠就都叫原子筆
我都唔係咁清楚
呢枝超好寫
巴打識貨
好似好少人鐘意用呢支筆
原子筆應該係油性墨水, 可在各種表面書寫, 可長久保存

但好多日本筆新制的墨水(可能為中性), 佢地都歸入原子筆
唔知筆的種類, 可以查返筆商官網
知唔知邊度有賣BIC銅頭果支筆
個人好中意Zebra Sarasa,但呢支筆有好古怪的致命問題,就係擺耐左支芯會無啦啦自動斷墨打柴,好似水溝油甘,明明仲有成支墨,真係好浪費,前前後後已經死過5、6支了。有無高手識得救,請指教下

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞