係時候徹底收哂酒樓皮,廢除支式飲食

202 回覆
62 Like 304 Dislike
粵式飲食呀柒頭
廢左海底撈先啦
連酒樓文化係乜都唔識就叫人收皮
講野又無point

柒下柒下
美式野
漢堡堅屈機,車打芝士、上下2塊牛油麵包、香噴噴煙肉、美國黑牛免治肉、新鮮生菜
配個焗薯成個薯仔拎去焗,焗完切開加d酸忌廉、鮮牛油、煙肉碎連皮食
再加個奶昔
圍起都係16-25美金,視地點黎定

仆街,好撚掛住美國d飲食完全係我夢想life style
傻鳩樓主
支持中式飲食
美式中餐,美式茶樓
me too
屋企用嚟飲嘅水都係喱隻
長期有幾pack喺度
食Panda Express,5蚊美金咋!
on9
我知我知有咩文化

1)人地幫你倒茶,要扮大臣跪皇帝咁敲張枱三下
2)D茶葉9成都係垃圾

3)無哂茶要自己拎開個蓋,等人倒水/自己倒

4)D茶沖到冇哂味,要換,經理話ok先準換

5)酒樓set枱,枱布下面張枱舊木殘撚到好似用左幾百年咁,差唔多見到蟲蛀

6)真正廣東式酒樓有痰罐係地下

7)同人飲緊茶個陣,隔離位埋單走佬,執台呀姐會推架污穢車去執野,個陣你張枱有咩唔要都可以順手放落去

8)等位個陣,如果屋企有老野同員工熟/派開利士比佢地,可以直接打尖

歡迎補充
唔好話自己你老母會傷心
講緊餐廳,講乜鳩快餐
其實飲茶文化唔差,係好撚嘈同埋晒時間,而家個世界行得咁快,留多d時間做自己野好過啦
點解我老婆會傷心既?
1. 人地幫你倒茶, 禮貌上要講聲唔該, 敲臺只係形態上唔同
2. 你可以自帶靚茶葉
3.叫人侍應倒水有乜問題?
食西餐唔會叫侍應倒水?
西餐侍應見到你個杯無水, 但中餐茶壺不透明睇唔到。
4. 未遇過
5. 用得舊 但未見有蟲蛙
6. 而家d 酒樓無晒啦
7. 正常
8. 未試過
呢d咪膠登思想囉,咪出埋d唔經大腦的廢post
打牙骹黎講,完敗比bar、coffee shop

野飲品質黎講,9成飲茶酒樓完敗比酒bar、coffee shop

文化呢如果當cosplay 皇帝、奴隸,食完野全枱用牙籤了牙壯觀景象都計,咁就真係唔差
連登仔平時話有幾反中

一講到中菜就五毛上身
1)洗唔洗扮奴隸敲三下,打個照面咪算、舉個手示意咪算垃圾cosplay 奴隸皇帝文化

2)咩叫自己帶茶葉有冇咁撚奴性,起碼有分高級茶葉比人order啦,垃圾文化

3)正常收得加一餐廳,係會自動幫你倒。香港酒樓收完茶錢加一都冇

4)係咪連茶葉都唔幫你換你又分唔到,最後變左飲水咁

5)有陣up味扮見唔到冇撚計

7)咁撚樣都叫正常人地餐廳用黎趕客走先會推架污糟車擺係食客隔離
講緊平民級拎返同區酒樓水準,比返同區coffee shop 、清bar

連鎖式、大集團、藍店自己圍內比都已經完敗, pacific bar、McCafé、Pacific coffee係環境、衛生、食物品質已經完勝美心、稻香、富臨

拎埋同區黃店堆bar同coffee shop,應該冇邊間酒樓係食物品質、環境、衛生砌得贏
邏輯唔係人人有
你對茶樓既觀察又幾一針見血
我諗好多香港人(包括我自己)被虐待慣,已經唔知咩叫好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞