林鄭月娥:我看過網上流傳的跳舞群組影片 很多緊密接觸 今日內會再收緊防疫措施

131 回覆
27 Like 105 Dislike
睇咩過
隨時有你分
佢自己都濕撚晒
行政長官林鄭月娥表示,因應疫情惡化,要即時收緊防疫措施,食物及衞生局今日將發出指令,關閉部分處所,主要涉及娛樂消閒場所,有關場地主要為室內、多數涉及不戴口罩,亦有人群聚集及身體接觸。

林鄭月娥出席行政會議前說,近日看到網上流傳有關「跳舞群組」的影片及照片,在疫情期間仍然有人不守防疫規矩,大量除去口罩及有緊密接觸活動,令這一波疫情看來將會相當嚴峻。
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1561578-20201124.htm?spTabChangeable=0
你班阿嬋慘啦
我哋特首最憎見到人開心
唔洗網上流傳啦..人地舞王群組話跳得舞多,增強抵抗力呀
你睇佢地咁多人中晒又無死到就知係堅料啦
599G 咗未? 未就收聲

豁免檢疫幾時收緊?

https://hk.appledaily.com/local/20201124/TRTAE27LKZFSPG2BKAQUP7MD3I/
港航副總裁突任「機組觀察員」登機
疑濫用機制
遊中國30天返港免14天檢疫

第四波疫情根本原因係政府豁免檢疫
https://lih.kg/2295904

本周一名30歲女子,從尼泊爾抵港一天後才確診,期間住在紅磡都會軒1座,
豁免檢疫人士

翻查九月至十一月輸入個案,39名確診者從尼泊爾抵港,當中17人確診時已經離開機場,進入社區檢疫。

而到最新的梅窩渡假群組,以及東涌和大埔等本地個案,就流行新的病毒株,較近似尼泊爾輸入的個案。

http://news.now.com/home/local/player?newsId=412656&refer=Share
睇完真係食唔落飯

娘子快D出黎睇下柒婆個死人樣......
恐懼撚又贏
係Google Play Store 搵唔到《安心出行》只搵到"LeaveHomeSafe",對於政府咁唔愛國,覺得好唔開心。

不過政府好關心市民,睇下要求既permissions.

This app has access to:
📷Device & app history
retrieve running apps (睇下你行緊乜嘢app)
📷Photos/Media/Files
read the contents of your USB storage (睇下你電話有乜嘢檔案)
modify or delete the contents of your USB storage (幫你delete 不良檔案)
📷Storage
read the contents of your USB storage
modify or delete the contents of your USB storage
📷Camera
take pictures and videos (幫你影相,要影QR code 嘛)
📷Wi-Fi connection information
view Wi-Fi connections (唔止想要知你有無駁Internet, 重想知你駁住乜嘢Wifi)
Other
receive data from Internet
view network connections (當然想知你用緊345G 定Wifi 定有無用緊VPN)
allow Wi-Fi Multicast reception (政府重識得親切地發multicast packet, 智慧燈柱?)
full network access
run at startup (boot 機就啟動,驚你唔記得開)
control vibration
prevent device from sleeping
Google Play license check
應該係見到熟人
所以話D人成日講佢,話佢想唔做.
我真係小九呢班傻九.

777直頭想連任.做得不之幾開心.
係咪可以搵d跳舞人索償?
佢諗緊 好彩影唔到我
見唔見到自己係入面
鄭月娥:我看過網上流傳的警暴影片很多,但係我睬尻你都傻
恐懼撚支持 無計
步步進逼 越踩越過 睇下最後係會點
好快社會信用系統出爐
見到仇人咋掛
心諗:今次你仲仆街?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞