[ios/an] One Piece Bounty Rush (4) 留石準備抽爆兩週年

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
海賊王4對4大亂鬥
歡迎新手加入

Q&A
隻驚玩咩?
主要模式係四對四亂鬥驚,喺地圖有5枝旗,3分鐘入面邊隊搶得多旗就贏。
然後間中有活動模式,例如死鬥,鬥殺得多對方;或者財寶搶翻天,地圖有十幾支旗鬥搶得多。

亦有一個單機故事模式,好似格鬥驚咁玩,之前劇情去到東海篇,打傑克船長、魚人阿朗嗰啲。一週年無啦啦追加頂上篇,兩週年應該都有新野。

係咪pay to win?
一般。隻驚50%人物能力,50%技術。

先講人物能力,佢唔同角色有唔同強度,譬如同level佳亞小姐係打唔贏凱多;亦需要培養角色,100 level 屌打80 level。而要開放100 level,先要抽中7張同一樣角色黎換角色碎片,咁係好難,但大部份角色佢俾你每日都可以換一啲,所以都可以用時間換。

另外亦講技術,冇勁角色都好,因為隻驚係玩搶旗唔係淨係殺人,你唔夠人打都可以專心搶旗,或者做支援,幫隊友補血、放陷阱、令對方陷入特殊狀態等等。有班戰鬥力高嘅on9成日專注殺人,之後俾人搶哂啲旗咁輸。

另外因為有得磨角色碎片,你玩幾個月,唔課金都會打得下

要唔要首抽?
要,抽隻5星起手,即係同一角色抽3次,之後條路會易行好多。有普通角色pool 嘅時候特別易刷,因為有保底,唔喺呢個時間加入可以hea 玩住先等一等。

鑽石點累積?
得到鑽石嘅方法如下:
1. 每日任務,送一至三粒
2. 活動派,譬如新年聖誕各送50,下載量1500萬送120
3. 季末成就,SS級加埋其他成就可以有3-40粒,每十幾日一季
4. 課金,不過好貴
5. 完成任務,都幾多任務送石
6. 打單人關,每關3粒

建唔建議課金?
新手如果唔係太多錢,又想一開頭就勁可以上網真接買acct,幾百蚊可以買到大量6星連紅髮/黑鬍帳,鍾意自己抽都可以買1 level 多鑽帳,用呢個價課金係咩都抽唔到
老手自己決定
我就淨係每個月課廿幾蚊換傳說角碎片
幾時兩週年
一月
大家有冇D獎章組合推介 集思廣益下
個人認為而家最全面係3女帝章 有6條標籤 又有增傷減傷 缺點係得紅女帝刷到攻擊力同埋刷唔到防 要用繼承章合
留名
希望快d出 新山治
如果計全面性三女帝最勁架啦
技一必須相同「時代」
所以大部分勁既章只有
技2

攻攻/攻防
5屬 再配專屬特性
殺人/擊飛/爆擊回血
加攻/防
個人覺得加防cp值高
因為隊伍效果爆珠 攻始終會抵上去
但%防係獎章獲得途徑少
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=33312&snA=70

獎章有9條特性

技1cd係同 時期
例如和之國
技2cd係同 團隊
例如哈特海賊團

超人 動物 自然系 係閃避

船長係奪寶

如果想發動多條標籤

最好就相同人物
例如3路飛 3雷神章

但相同人物 多數係不同時期

所以唔會有技1cd

唯獨女帝有2個同 時期 既章
可發動技1 14%cd

攻擊標籤上 有財寶區少加攻 同 財寶同伴加攻
防1禦標籤上 有財寶加防 同伴加防

攻標籤可以發動2個
3路飛章就是
技2

寶攻
同伴攻

但不能同時發動2個防禦標籤

每個角色最重要是
撐過被剋屬 不要1招了或2招了
簡單來說 你係綠角 要捱到黑胡 黑暗地道同拉打
捱到2招唔死 重可反擊
所以%減防我覺得cp值大於%加攻
因為攻你5萬都好 對方有根性 你都係要分2至3次殺佢
如果出和之國大媽 三大媽章又一神章組合
現時新角 大部分都有根性或續戰力
所以群戰比單挑重要 根據角色缺憾配獎章
CP值比較高(不計算18%獎章)
群戰
暴力
秒殺
飛行道具
霸體
地圖封鎖
防反
擊飛
根性
殺人/技能/條件回血
特攻(電 石 冰 暈 鎖>火=毒 混亂>驚
被擊中加特攻
普攻霸道

CP0
#擊殺回血
#霸體
#飛行道具
#燃燒
#暈眩
#擊飛

CP0的混戰能力唔算高
所以在超傳奇之下 傳奇頂點
適合刺客式拖住對方主力
奪命書生飛腳可以踢到老連咁遠
可以擔當護旗手
本身特效已經有移速 殺人回血 殺人加防 霸體 擊中增傷
保持血量很重要

擊飛/爆擊增傷+%減防獎章比較有用

薩波
#普攻霸道
#飛行道具
#特攻抗性
#特攻燃燒
#刺針燃燒
紅薩技一後 倒地值極高
基本上係遇神殺神
技一可以加防
所以獎連可以
三羅 殺人回血 奪羅加速 自寶技一CD

海道+雙大媽章
奪寶+殺人回血+被擊中技1CD

大家可以咁樣表列式出來
可以諗下點樣配章
好似雷利咁
有殺人回血
但自己無根性
雷利可以走極端攻擊路線
例如 閃避+爆擊率果個粉紅章 殺人加爆率 爆擊回血
但我認為走加%防禦/雷神章斷技反打 CP值更高

因為雷利專打7紅髮 紅髮有根性 所以特化攻擊回報少

黑胡同新大媽點解勁
群戰(黑暗地道+大媽爆電)
暴力(黑胡>大媽)
秒殺(黑胡>大媽)
飛行道具(大媽有威國 地圖炮)
霸體(黑暗地道發動時無敵/大媽血90%以上霸體 放電狀態被擊中對方中電 也算是霸體)
地圖封鎖(黑胡有幾硬唔洗講/同大媽12秒無雙)
防反(兩隻都無 防反係好好用 因為會食掉對方技能 黑胡拉打 紅髮同艾斯 羅都可防反)
擊飛(兩個都有 但威國比較少機會出)
根性(黑胡有/大媽無 但60秒可食道具減傷)
條件回血(黑胡殺人回血/大媽搶旗回血)
特攻(暗水封閃避/大媽電)
普攻(大媽>黑胡)
好詳盡同有系統
黑胡子建議用2年路+2年索+蛇人路飛 技1:14% 技2:20% 奪寶14% 迴避7% 而技2有20%,再加專有特性:身在我方同身在敵方財寶區技能2減13% 達到30%減CD上限 呢套章真係專為黑胡而設咁
至於新大媽好多種玩法
奪寶流 4檔路飛+紅奪羅+明哥
平衡型 雙大媽+鏡面章/新舊卡二章 OR 三女帝章
受傷減CD放電流 怪憎+凱多+稻草章(和之國霍金斯)
我到依家仲未有超傳奇
最勁得雷利同CP0
無課慘劇
過多2個月有了
我淨係課抽傳說碎片
3隻超傳都100level
但平時勁忍得手乜9都唔抽
我覺得放電流最勁
純奪不如玩卡古明哥
我都儲緊石
得300粒 儲多2個月希望有750粒啦
想要紅髮
可惜新大媽唔係防守角,我用怪僧+凱多+怪僧呢套章 60幾防50幾體都易死
聽日傳說角 仲以為會出赤犬元帥
又黎雙人角?
D 雙人角暫時都唔算勁
召喚達斯琪呢招直頭廢搞廢左smoker
錦衛門可以點出 佢喺漫畫完全係廢(除咗打凱多型過一兩幕之外) 粒果實又無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞