移居加拿大同伴集合區

1001 回覆
252 Like 12 Dislike
咁多位巴打,我第一次開post,如果有咩做錯講錯,請多多見諒。

我見近排多咗巴打對移居加拿大有興趣 (當然我都一樣 ,冇BNO,打算靠加拿大) 。有部分巴打對到加拿大生活感到不安,一黎對加拿大各樣野唔熟悉,二黎擔心財政狀況,最後就係有D巴打會孤身一人出發,一個人闖盪異地,更加不安 (其實個個係我)。

有見及此,我打算開個post,等想去加拿大讀書/搵工既巴打,係度搵同伴 (類似動畫入面異世界既公會 ) ,一齊去面對新既旅途。

介紹自己先,我已經20尾,儲咗筆錢,就算冇工開,慳住用應該夠係加拿大生活1-2年。冇咩特別專業 ,想去加拿大英語地區(法語區盡量唔去了,唔識法文),去加拿大咩工都可以試下,肯請我又支持到生活就得。

提提大家,網上交友要帶眼識人。請小心保護個人資料,以免私隱外泄。

最後,歡迎大家入黎討論
+1 考慮緊
但係對加拿大認識唔多
我都係,對加拿大零認識。呢幾日睇緊加拿大最低工資,睇下求職網,又睇下每個月既開支(租屋、食、交通個D資料),計下自己積蓄可以係加拿大捱幾耐。知道自己財政狀況有助安撫不安既情緒。

加拿大學費好貴 ,想讀但係驚一野用晒d錢
留明 打算下年去
學費好貴咩
碩士揾過資料都係8到10萬
巴打hello ,我都係打算下年去,宜家儲多陣錢先。就黎30歲,希望加拿大唔會嫌我老
咁平咩 ? 我睇d youtuber 講都要40萬HKD。定係我記錯,係包埋生活費、學費先40萬HKD
我都係google 「加拿大碩士學費」揾
依家揾緊有咩科想讀
40萬似係包曬全部洗費
巴打本身讀咩? 我係science乞食科 ,去加拿大再讀science碩士,感覺上都係繼續乞食。
今年畢業,諗住做1-2年野儲錢先再諗去做野定讀書
想問下Ching 諗住帶幾多錢去?
攪緊express entry , 希望出年去溫哥華會有人一齊夾地方住
想幫女朋友問
香港讀RN係咪唔使諗住去d人話香港個RN牌加拿大唔承認 要去再讀practical nurse 2-3年 再考過牌先得
定係其實都會承認香港個RN牌 去到考個conversion exam就ok?

上網搵好多info都冇乜講過
諗住去點搵食 有門路記得關照手足
讀完大學諗住走
想請問大家,咩係不推文回覆?
有細路係咪加拿大會好過英國呢
巴打好勁 ,加油。祝你順順利利
留名, 等緊21年出details
sorry啊,我唔識 ,幫你推一推,希望有巴打解答。
我冇門路 ,打算去到就見步行步。真係用晒盤川都搵唔到工,支持唔到生活,咁就返香港。 用咗1-2年時間都生活唔到,即係個人能力不足,返香港再作打算。
祝你過3爆4,去加拿大搵到工/搵到大學進修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞