[強勢回歸]歡迎考車fail嘅入黎傾下計(3)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
你今日約個一個
我黃紙剔左軚盤控制不當 嚴重

關唔關我燈位停車 一隻手捉軚一隻手鬆左手整下個口罩事
bb
停車手制空波應該冇乜影響㗎
我都有整下頭髮同罩 應該唔關事
好大關係 單手揸軚除咗轉波拉手掣 基本係唔容許
想識你
「考牌嗰陣一隻手會唔會合格呀?用一隻手揸車一定係唔合格嘅司機啦!如果路面有積水,隨時發生『搶軚』,你得一隻手握住軚盤,好可能個軚會扭大咗,咁就撞車啦!」香港汽車高級駕駛協會主席蒙海強表示,不少司機高估自己的駕駛技術,自恃「熟路」便掉以輕心。

執業大律師陸偉雄指出,現時法例雖然沒有仔細訂明行車時不能進食或閱讀,但仍可以《道路交通條例》控告駕駛態度欠佳的司機。「就算冇發生意外,如果警察見到司機一路揸車一路做其他嘢,例如食嘢、睇地圖,都可以告司機不小心駕駛,嚴重就會告危險駕駛!」根據法例,不小心駕駛的最高刑罰為監禁六個月,而危險駕駛最高刑罰則是監禁三年。他呼籲司機駕駛時要絕對專注,如因食麵包而遭監禁就「好唔抵」。

軚盤控制不當
如出現扭死軚、急速扭軚,或交叉手/ 單手控制軚盤/ 雙手離開軚盤的情況,就會被剔「嚴重」。因此在駕駛考試中,比較建議學神使用「推拉軚」,即俗稱的「扭豬腸」,便能確保動作標準無誤。
軚盤控制不當
如出現扭死軚、急速扭軚,或交叉手/ 單手控制軚盤/ 雙手離開軚盤的情況,就會被剔「嚴重」。因此在駕駛考試中,比較建議學神使用「推拉軚」,即俗稱的「扭豬腸」,便能確保動作標準無誤。
軚盤控制不當
手制空波先整左下 冇剔我嚴重
走開
人地同男朋友仔去街 你收皮啦
佢咪就係同我去街囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞