有冇人做緊DONKI廣告牌手繪員?

49 回覆
48 Like 4 Dislike
做壽司有冇得食拖羅
我岩岩朝早去面完試 當初以為淨係帶手繪作品(有畫開素描/漫畫)比佢睇同自介小小就無問題
誰不知佢突然出條問題考我 佢拎起身邊支水 問我如果公司要SELL支水 你會有咩構思 我好廢咁答左句可以加插多D人氣卡通吸引下眼球(其實個時我無諗過會黎個突擊問答, 所以唔夠時間諗,答得唔夠好) 加上我太天真 以為廣告手繪員只要純手繪就OK 點知要學埋Adobe ps/illustrator
利申:ps無學過, 但我讀hkuspace個陣有修design for brands 學過下illustrator

後黎我答佢我冇學過ps, 佢就話in完了 , 返屋企等消息, 基本上都知自己收左皮 雖然都知自己準備不足, 但無諗過一份起薪$12000既Pop writer原來都係唔容易做
佢有冇話等幾耐?我今朝去見佢話等2星期
我丄年in過
要對住店長唱主題曲可以揀中文/日文
認真?
台灣唔知喎 請左啦應該 pop writer會係頭一批請
但香港HR係全公司最頂尖獵食者
呢個post呃左好多無知少年少女畫畫人
所以多人in係好正常
我當初都係咁比人呃鳩左入嚟
笑左
使唔使跳舞
無講要等幾耐有消息 淨係話返去等消息
show作品比佢睇個時都係快睇 一開始淨係show素描+漫畫 本來想show埋油彩畫比佢睇 但佢話唔洗 不過最得人驚係黎個突擊問答, 齋睇個post頭銜同埋份人工都唔會諗要即場度橋 但世事就係咁難料 我想問在場有冇已入職既bro/sis係有類似既面試經驗? 定係後面個d應徵者要求收得緊D?
我今朝填完form排到大約11點50分到我
佢有問我識唔識ai同ps,我話唔識ai,ps識少少
但係冇突擊問答,你排到幾點?
同你差唔多時間 我可能排係你前面 個時係條女IN我 成個過程4-5分鐘就IN完了
有冇而家做緊既講下見工果陣HR話要等幾耐通知?
同埋實際等咗幾耐?
清唱定開音樂你唱?
請唔請細路女畫?個女話好想做。
推一推,有冇人做緊?
group in 仲要輪住接唱 有音樂
a: 夜晚我去鬆一鬆
b:揾don don donki …
點知c接唔到 阻住其他人
開多個POST,有興趣可以黎呢邊傾
11月18/19日 將軍澳招聘會-DONKI
https://lihkg.com/thread/2293003/page/1
好似不錯
我個陣乜畫作都冇帶去,以為冇行⋯點知隔左一個星期左右,又收到WhatsApp 通知叫我上去office做test,要一個鐘內畫一幅畫來宣傳包薯片,要同5個人同埋一齊畫,好似考試咁
返足十個鐘14k 有一行全行都係咁 其實唔算好差
咁之後請唔請?
依家等到第二個星期,未有消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞