[數撚圍爐區] 被C鳥並不可怕 (41)

1001 回覆
7 Like 12 Dislike
想問下
小弟讀緊數學(為興趣但會想讀數學master)

但中學時無讀過純數
而家係公開大學讀緊數學學位

但自覺ouhk讀書真係純為考試
比如話有d科目教法都係純做數(無講背後理論)
有見及此想問下各位如果想自己惡補下既話
會有乜書推介(唔想理論完全唔清之下上到去又係死背)

認真講就係無聊想搵野學下
由細都大對數學都有興趣覺得得意
但自知無能力用呢樣野搵食,所以就當興趣學下咁囉
我唸我應該未到鐘意
係覺得得意
其實個問題係
比如話algebra咁
初頭學vector 咁
又有乜dimension呀,span呀space呀kernal 呀(仲有好多其他唔記得左)
上堂完全無講過(或者講定義就算)
想認真深入小小自學

又例如ode 教你個幾種解法(好似integrated factor或其他唔記得晒)

類似呢d咁既問題囉
想睇下有無乜野易d既自學書
唔想到時讀master(幾大機會會讀如果有大學收)又乜都唔識
我遇到個問題係唔知點有系統小小學(原本俾錢去ou讀唸住好小小,點知都唔得)

比如話linear algebra, 見到比如kernal唔知係乜就上網睇,睇完知kernal係乜,之後見到span又唔明,又上網睇

感覺好零碎,無乜串連,學到好雜亂

而呢個係講緊一個topic

咁一堆topic加埋我真係覺得我好似讀緊中學咁
見乜背乜唔會識用

覆番上上面有人話睇番master課程要乜,其實之前都有試過睇下,但通常都係講d topic,咁我又好似是而非咁識小小,想要睇深入d又好似唔知睇乜好(youtube 好似好散,書又唔知睇邊本係入門,試過去圖書館借幾本s字頭出版社既書,一粒字都睇唔明)

而上面話搵d進階小小既野繼續睇落去,個問題就係我都唔個乜野係進階

舉個例之前學左fourier series,要將一條formaule轉做fourier series要計乜A、b coefficient之後計sin cos 咁前面d coefficient
咁好喇,計完之後,就唔知做乜好

呢個就係個問題
linear algebra個course不嬲都係唔知做緊咩, nvm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞