有冇IT嘅朋友做過FDM Group?

98 回覆
9 Like 7 Dislike
同事好閪,頂得順先入
學左幾耐
做crawling定data analysis
想問下interview 有幾round?
佢一開始會有hr打嚟對下cv同你資料

之後就會有個phone in basically問點解想入去知唔知要做乜咁

再之後就會有last round interview, in之前會有apt test要做
In嗰日就一日俾3個人in 我個stream就問我地有咩problem solving skills coding skills咁
而家大概學咗3個月 做data analysis
搵咗好多都冇乜聲氣

可能見我係自學唔so我
progrmmar呢?受唔受你玩
三個月仲短姐 慢慢黎加油
我係想轉data/business analyst嗰類

Programmer冇乜apply到
有朋友做過 入左3個月次次食飯都呻d同事仆街
頭3個月都係training咋喎 咁快知啲同事仆街?
今年fg收到offer 但最後無accpet, 入左另一間港資做P
其實it所有野都可以自學
人地優點係比到exposure你去bank做
我係經佢先入 依家都算唔錯
但如果你本身入到ibank就當然咪入
諗清楚捱唔捱到兩年 入左走唔到
所以reject咗了
咁對比缺點我都係覺得唔抵
想易入行d就求鳩其讀返張top up degree/master洗下底
差不多一半offer 都係hsbc或以上既質素,但有小部份真係差,同埋role未必係你想做既野

其實算係賭博,賭注係兩年時間,賭自己入到大公司,另外其實人工喺fg 黎講算高
文科底收到電話,1516
而家入hsbc做會唔會有啲危

而且兩年我賭唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞