P 牌 導航app

80 回覆
0 Like 8 Dislike
apple map Siri把聲導航最順耳
高德係好用過Google map,試過兩個app一齊用,高德指示會清楚D同埋地圖會好D
係呀😍😍
Google HK真心唔掂
你外地咪照用返google囉,我去台灣泰國馬來西亞,成個東南亞都 ok
香港細,街短佢Load唔切,你信左佢 miss左路口就 bye9bye
應該歐美會再好D
高德地圖持續為你導航
當前路段限速80 你已超速
Waze 港島區好用嗎? google 會delay同唔識入紅隧
我都會, 但都有D淆
我就係咁做
星期六日有咩特別既活動個陣
要早一晚係屋企預習哂成程車既要點
例如係邊度要cut定邊條線
完場之後有d仆街想我車埋佢返屋企就好苦惱
空手上陣唔駛用map
最多咪行錯唔係職業司機既話怕咩
一行錯就等於識多條新路
總之有就時間周圍揸下, 好快就上手
我當年一拎到牌果排, 一得閒就揸部車出去周圍行, 好快就熟左d主要目的地
加油
WAZE
之前唔知有佢, 未用過
高德
完全無去過嘅新地方,唔熟路 就會用高德.
高德起香港圖示真係好清晰, 有超速提示, 有相機提示, 對新手上路好有用.
不過就資料送中. 係廣州話, 唔太順耳, 殘體字.
Google map
起香港唔係好信得過, 有時會中伏. 以前熟既路,會用佢睇即時路況,
不過之前冇拿拿自已改左把好難聽嘅男聲, 就轉左用apple map
apple map
睇即時路況 only. J siri 把聲(最好J)
Waze search 嘢如果 Waze 本身個 database 無佢會用返 Google Maps
一陣試用下
Waze 個 map 係 user 自己畫返,概念好似 wikipedia 咁,成個地球咁大,啲封路改道由社區管理返先夠貼地

所以啲新路佢會快過 google 同高德,例如中環灣仔繞道、龍山隧道、港珠澳大橋香港口岸,都係 Waze 最早 update

如果發現佢教錯路,喺 app 可以報,其他 user 見到會幫你 update 個 map

不過繁忙時間塞車計時佢會唔夠準,因為香港唔夠多人用,個撚個用支那高德。我會出車前用 Google 計一次時間,再用 Waze 帶路同提快相位置

如果 Waze 越多人用,多人報塞車,佢會越準,咁佢就會越識得幫你兜路避塞車
Waze加睇路牌
其實我都係用 Waze, 我係英國幾準
Waze 喺英國個社區算幾成熟,有得揀你買左咩 pass 幫你揀路(eg 入 or 唔入 London congestion charge zone),又計埋 toll
3千蚊換部android車機..
內置高德又好..用返google map又好
起碼你手機唔洗down 高德apps.. 安全d
以前我會用google earth 3D 睇定條路線。

另外,有一次條女去完飲,我去車佢,點知臨時先知要車埋佢朋友,行一條未行過嘅路線,勁緊張
WAZE
上個月轉咗用waze, 只係search鋪名無咁方便,其餘都好夠用

啱啱發現打錯字,sorry
無咩事唔好用高德啦, 資料又送中仲要送埋位置, 唔熟路咪上google預先睇3d street view先囉,迫自己用吓waze好過,越多人用,越多人報同改,先會準啲
真係西女人
Google map行街就得 揸車咪玩啦
上落天橋又無講 on99瘋狂行錯
唔準u turn 又叫你turn
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞