759阿信屋討論區(1)

1001 回覆
60 Like 6 Dislike

調整豆乳加咗鹽同糖&其他添加劑,其實好少量,一杯200ml都係多咗1g 糖,即係1/4茶匙,鹽同糖中和返飲落係唔會覺得咁甜

無調整豆乳顧名思義就係 乜都無加,成份只係得大豆同水

毎日おいしい(OISHI)無調整豆乳都係無調整豆乳,大豆固體有9%,分別係無用有機豆

濃唔濃大豆味睇大豆固體比例,8%以上先會叫做無調整豆乳,有PREMIUM字樣通常都有成11%,香港都有賣

市面上仲有低卡版豆奶,大大隻字45%OFF、50%OFF咁,少咗好多蛋白質唔想飲

希望唔好再有人問開新PO再貼多次
低卡版可能=脫脂奶
咁不如咪飲
飲水好過
叫樓主pin啦
真係每個post都有人問
其次係pizza
以前飲過次無調整豆乳,雖然係幾濃豆味,但唔知係咪因為無糖,飲落「好卡」喉嚨 ,唔知有無人明
依啲叫「濃厚」
"確" 喉
Thank you
好唔好飲真係睇人,大豆係有陣豆腥味
佢濃厚到飲唔慣,我通常用嚟溝其他嘢嚟飲
健身減肥飲豆漿係好過其他動物/植物奶,高蛋白質又無糖

揀有機大豆就唔驚農藥/基因改造大豆

話驚有雌激素嗰D,佢係植物性雌激素,其實兩樣嘢嚟
你想戒大豆首先唔好食豉油、老抽、豆瓣醬、南乳腐乳豆腐腐皮腐竹

一杯豆漿煲完隔完渣D豆都所剩無幾,牛奶係比牛BB飲,仲多激素
豆腐雌激素其實係有少少影響,但個影響細到可以無視,除非你每日飲3-4L豆漿,咁可能會有明顯影響
不過係d媒體鍾意講d唔講d,成日叫人唔好過量但又唔定義點先過量
大豆雌激素*
原來有 唔知邊度平d
要快D食 唔係會變味
我買一包果隻
佢有包防酸劑,食一星期內都ok
有冇人試過
屋企隔離間759淨係見過一次韓國pizza
好多謝樓上上上上有關豆乳嘅資訊
廢時quote
學到好多嘢
想試
有隻樽裝既白桃芬達幾好飲
又唔會藥水味
腐皮有返貨
個煎pan係咪近期都未必有嘅啦?老母好想要……
蜜糖腸鹹到
依家做緊特價個隻alpro無糖豆奶會唔會好飲啲?
比起日本哩隻低卡啲但蛋白質差唔多 依家好抵
連埋朱古力薯片一齊買咗
星期六日試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞