主流打機係咪時候要上到32G RAM?

19 回覆
2 Like 0 Dislike
新顯示卡出完 D game又會越做越大
越來越多data load入Ram
background開個chrome一邊睇攻略 一邊聽youtube
16G ram開始唔夠 4槽用咗2槽
買多兩條8G加落去
多RAM實冇死,係睇你夠唔夠錢姐
起碼64ram
文書都要16GB, office都大食
打機,你覺得呢
好似太多 下年出ddr5
留d錢換曬成套platform
16唔夠就上32,反正之後就出ddr5,用住過渡先
玩 ANNO 1800
玩到中途打開 taskmgr 嚇死人
用咗成 13GB RAM

如果你得 16GB
呢個時候想開個 browser 抖下上陣網都勉勉強強

P.S. 64GB 揮手
有錢我夠想打爆128GB啦 不過暫時16GB都夠用 唔夠先再加
anal 1800
打爆 128GB 好難超高頻低 CL
AMD 嚟講 64GB 最高都係上到 3800 C18 左右
Browser 都食撚晒
16GB 係基本啦呢家
D Game 起跳都 8GB 咁濟
32GB先係基本
未開GAME已經用緊接近10
https://www.youtube.com/watch?v=7iwgyzX-76g
睇完個post youtube就比我睇呢條片 2TB ram
32GB ram 分左8 GB俾primocache
我當年第一部電腦64MB RAM
MSFS 32GB好過16GB
等DDR5 單條32GB ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞