蘋果日報: 美國大選|同你解構社交網九大流言 多屬舊聞或斷章取義

16 回覆
3 Like 12 Dislike
Fake news文化都係由香港輸出世界
BuzzFeed同毒果都係左媒 屌你老母想我地收聲?
100年前已經有
連登仔信晒
二、威斯康辛州票數比登記選民人數多

威斯康辛州選舉委員會表示,截至本月1日州內共有3,684,726名登記選民,而截至本港時間周四中午一時的總點算票數為約324萬票,而非網上傳言總票數超出已登記選民人數,有指是因為網民錯誤引用了舊的登記選民數據。

投票率87.9%
出面仲有人post緊fake news
本身50幾投票率 一跳跳到差唔多9成你教下我點做到
Buzzfeed咪FAKE NEWS囉
蘋果喎笑撚死
我都呆咗 buzzfeed本黎係咩性質大家知
buzzfeed 只係一個宣傳機器
咁好死突然出黎教大眾分辨信息

加上到時上庭個官都會判
蘋果又咁急衝出黎未審先判做咩事
你都幾得意
一時就笑連登仔信fake news
一時就扮信fake news連登仔
Buzzfeed雖然係左媒
但我諗你係搞錯左呢個content farm
搞錯左Buzzhand呢個content farm
冇聽過buzzhand
我係follow fb個buzzfeed 內容同新假期冇分別
個排興咩就寫咩 輿論機器
兩邊走唔得?撐燈只係工作 撐侵先係興趣
我收左工用自由意志講野唔得 ?
洗唔洗啫到咁行呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞