有冇人睇左理大圍城,情緒不穩人士係咪唔應該睇

273 回覆
897 Like 14 Dislike
假嘢咪撚拎出嚟講啦柒頭
去開果頭都會諗起果幾日有幾慘烈
唔知幾時開始睇live就心跳加速同一定失眠
香港病了,我們⋯⋯都病了
——「倖存者罪惡感.Survivor Guilt」

【理大校園電台】【觀眾來信】
香港人在6月以來的反修例運動中,見證了無數人的被捕和傷亡,多多少少也出現了「倖存者罪惡感」。今次理工大學如同圍城大屠殺一般的困獸鬥圍捕,更是在不少人心中留下創傷。不論你是仍然留守的、已經逃離的、從外救援的、還是觀看直播的,心裏是否都在責怪自己?

「倖存者罪惡感」一詞最初紀錄在1960年代,有治療師發現在納粹大屠殺的生還者之間有相似的症狀,對於自己能夠生還和自己不能救助其他人感到罪疚,認為自己不值得生還。「倖存者罪惡感」本來在《精神疾病診斷與統計手冊》中被定義為一種精神疾病,但於第四版中重新定義為「創傷後壓力症候群」的其中一個診斷症狀。大部分有「倖存者罪惡感」的人都是曾經歷過戰爭、傷亡事故、暴力對待或天災等的情境,而現今的香港人不就是在這深淵當中嗎?

圍困理大一事中,有人說「如果我⋯⋯,就可以⋯⋯」,有人問「點解⋯⋯」。
「如果我勸到佢哋留低,佢哋就唔會出去俾人拉。」
「如果我帶埋佢走,佢就唔使喺入面擔驚受怕。」
「如果我哋攻到入去Poly,我哋本身就救得到佢哋㗎喇。」
「點解我嗰陣唔企前啲,救多一個得一個?」
「點解同一條路,我走到,但喺其他人會俾人拉㗎?」
「點解我哋去到咁近都攻唔到入去?點解我哋咁冇用?」

「點解要救我?」

大家不斷自我怪責,為自己所不能控制的事情埋怨自己,恨不得用自己換回被困被捕的人,連為自己可以逃出生天而鬆一口氣也感到羞愧。有人催眠自己不要內疚,卻令自己更加無力。想逃避有關的新聞,又每每不能控制地關心事態發展,又晚晚回想起可怕的片段而不能入眠。

但請你不要忘記,罪疚也是一種正常的悲傷情感,不要抗拒,嘗試接納。要知道倖存的喜悅並不是過錯,而是可以和罪疚共存的。悲傷過後,你還有很多方法可以幫助被困被捕的人,關心身邊的他們、到送院旁聽聲援、捐錢予有需要的被捕人⋯⋯。重要的是,倖存 不.是.「罪」,不要視你之後的行動為「贖罪」,你只是堅持着自己的初衷,在運動中擔演自己的角色,繼續盡自己的本份。

(如有需要,請定必在保護私隱的前提下與身邊可信的朋友或社工傾談,不要作出任何自我傷害的行為。)

https://www.facebook.com/HKPUSUCampusRadio/posts/1016364478698334

係戲院上映定免費放映?
我買張飛支持下算,唔會入去睇,我一定會頂唔順
應該會有新page,留意佢地網頁就得
Take care bro
認同
買完張飛俾手足
而家一票難求
仲難買過iphone 同ps5
1987好撚好喊 當年入場睇我喊到不能自我
想問點買飛
長風破浪會有時 直掛雲帆濟滄海
搵close friend一齊睇
睇到崩潰都有個人圍爐
點買飛
留意翻影意志fb睇佢幾時加場
佢一出半個鐘就會比人搶曬㗎啦,上次咁啱有人棄咗我先搶到
我喺呢度買嘅
走哂嗰幾個屠龍小隊都叫人唔好送頭住
依家已經變到好無謂

由佢地把口講應該唔會俾人話散水撚啦掛
感謝
推下先
同意 而家要再谷道氣先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞