「再會」- LiSA ×Uru × Ayase

106 回覆
84 Like 4 Dislike
milet

遲到不過都講下

lisa個style唱啲熱血啲既歌好match好好聽好有feel
係uru比唔上既 所以uru好似都冇熱血歌(?)
但佢地一齊唱同依首中挺啲既歌
一啲位係聽到lisa要俾啲力先handle到穩定住把聲 用力推個dynamic上去令個聲變得冇咁夾依首歌
特別係啲肉緊位好明顯 uru係相對輕鬆游刃有餘 冇拉扯冇繃緊冇多餘用力
冇因為要keep住把聲個texture去唱比較難既位而有side effect

純粹用依隻歌觀察同自己聽過佢地少量既歌所得
理性討論分析
兩個人擅長既風格都唔同 無話比唔比得上既
你話崩緊嗰個位應該係刻意營造,令音色變化顯著啲,情感表達突出啲。而Uru 係高昂位置,唱得得係比較收斂,情感表達比較含蓄,我諗呢個係點解樓上覺得the first take 版好聽啲嘅原因(Uru 睇得出好怕生)。兩者唱歌風格同埋個性都係呢首歌到特顯到。

近幾十年東亞流行樂受日本陰翳美學影響好大,深沉、淒美嘅風格成為咗主流,聽眾比較習慣。Uru 歌聲對多數人講應該順耳啲。
YOUTUBE Uru俾你睇到樣已經好好架啦
佢開LIVE係咁樣SET個台你都睇唔到「全相」架
好好聽
好好聽
佢之前Twitter啲相又係全部得背影係近呢一兩年先開始出多啲樣
其實我真係唔熟悉日本文化,但係日本特別多歌手畀我感覺好想唱歌,但係又好驚表演
啲artist又成日作個英文名出道,又乜野個人資料都冇公開過,好似好驚畀你知道啲咩咁(同時完全冇人起佢地底,係咪有法律保護之類?)
定係呢啲全部都係marketing個啲策略來
開埋IG(雖然都未必係自己po)好大突破

https://www.instagram.com/p/CFkDqTZA9SR/?utm_source=ig_web_copy_link
Iris正呀
會唔會西野カナ休業
Sony Music就大把資源釋放出嚟俾其他女歌手分(或爭)
有冇人有flac版😭
去mora / e-onkyo買咪有
用VPN上 mora 買
宜家咁數 好似好多一線女歌手都係sony嘅
剩計女歌手
宇多田光、MISIA、中島美嘉、JUJU、YUI、加藤ミリヤ、LiSA、藍井エイル、miwa、Uru、milet...
avex係咪收左皮
最近有新聞話AVEX 蝕錢蝕到HIHI
神奇既youtube演算法推薦左條分析片比我睇
都係果句, 兩個都係超勁, 副歌輪流和唱超神
後段表現個人唱歌分格既不同
有齊激情同溫柔
耳仔高潮到出水
https://youtu.be/9DIAJb_ERX0
呢幾日不停聽,愈聽愈有味道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞