嚴選歷代最型設計御三家 (最終進化)

127 回覆
8 Like 28 Dislike
其實係 有機會都想睇吓火暴獸mega
不過如果係咁不如睇gen4 mega
應該好多人睇睇下慣左接受左
但我自己第一眼睇果3隻係屌哂老母, 近幾代冇一次試過咁反感
不過而家每1代都有新花款,gen7 嘅 z 招,gen8嘅極巨, mega而家又開始被遺棄了,應該唔會再更新mega d 寵喇
屌啦聲,151 打後嘅咁撚樣衰
佢咁樣其實會搞到好亂 一隻pkm十鳩幾種嘅形態
mega咪好地地 我覺得好過z 招同極巨化
gen 2 其實被低估
最愛火球鼠
唔知啲老餅咁介懷151做乜 冇玩過咪冇玩過 唔知點解要踩低其他
一定係GEN1
gen6隻火狐都好柒
嗰時個個見到2階就扯晒走巫師路線好型
理想大概係咁樣:

見到隻腳 又有少少巫師袍設計 出技d毛可以飄下飄下咁 夠晒中二

現實啲details冇晒:

膝頭哥個兩舊火真係點綴晒成個設計
最慘係會推翻之前啲設定
XY個陣個博士話得卡洛斯地區有mega進化
跟住紅藍重制...
btw mega進化可以buff舊寵 個樣又難啲炒車
其實真係好過整色整水
Z 招還好 似終佢講明只有阿羅拉地區先用到
而極巨化 雖然劍盾遊戲入面玩會好震撼,但係我就覺得同個pokemon 世界觀會愈走愈古怪,認同應該係mega線 上面繼續發展,仲有咁多精靈未有mega 型態,而 1d有1 d 又冇mega 型態會令到個故事劇情會好怪,所以我覺得佢地應該要係mega線 上面發展新一代要更新舊代d寵,都有好大創新發展空間,而唔係不斷整新概念 新系統 咁會整到成個pokemon 世界觀 唔同哂
依家電競興起,加埋online對戰越黎越易
好多時都側重去戰鬥方面
極巨化的而且確係對戰方面有好大影響
況且佢補唔補好個世界觀你地咪又係照買

睇下pokemon淨係game既收益已經同marvel既票房收入差唔多
你就明點解要搞咁多花臣去令個對戰更吸引人玩
值得一提pokemon既對戰真係好平衝同好博大精深
mega唔係唔好 最大問題係gf對特性既變化好冇創意
7-8成都係加攻特性
防守同輔助特性既好少
而且道具相關既特性都冇得玩 好似唔會有收穫依類可玩性幾高既特性
一入劍盾 3隻都選唔落手...
最後用隻水
點知愈進愈on9
進到最後型態真係頂唔撚順
點解一定要隻隻整到人型咁
仲有呢加堆新小精靈風格全部變曬係咩事
劍盾真係好難頂
利申個人最鍾意gen4 但呢個排名都係公正為先
1.gen3

呢三隻嘅設計可以話係唔使講 每隻都有番咁上下份量 尤其是係蜥蜴王
mega進化之後更加係冇得頂 可惜巨沼怪柒咗少少
2.gen1

最經典亦都最樸素嘅型 噴火龍加分唔少 其餘兩隻不過不失
mega之後三隻型唔少 親生仔就係親生仔
3.gen4

老實講嚟到呢度已經好難揀
每一代御三家都有一兩隻突出嘅寶可夢
gen6忍蛙,gen2火暴獸,gen5大劍鬼(巨沼怪翻版)
但平均嚟計 gen4設計係好過菊草葉,布里卡隆(一舊野唔知乜撚嘢嚟),
炎武王(肥得滯,火貓好少少但係都有d柒),西獅海壬
尤其是皇帝企鵝真係幾撚型
同場加映最撚柒御三家

乜撚野叫做寶可夢?
pokemon lo
記住喇, 下次唔好喇
幾似掃地阿嬸
第一張嗰個好啲 但我都係唔好呢個方向
知錯了
揀左草
第一次唔想放御三家落隊
邊代出番隻4隻腳嘅火主最終進化我就撐邊代
識貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞