有冇人學法文?

23 回覆
0 Like 1 Dislike
想學法文
有冇巴絲學緊分響下?
自學/報班之類
有本書叫"Fluent Forever"by Gabriel Wyner.
係一套方法點樣最快學一種語言,
例如點記生字最有效率, 學TENSE 應該學進行式先 (其實BB學語言都係學進行式->過去式->未來式...現在式係好遲先學)
本書一步步教曬你, 有興趣可以睇下.
巴打覺得咁樣學習嘅成效如何?
我自己都有自學法文,不過就係上網睇片自學,我覺得新手最緊要係聽人發音學啲發音先,學咗點「聽」先學點「寫」 🤔 然後通常學得「聽」就會學埋點「講」(不過而家荒廢晒了 XD 三分鐘熱度 haha)
我發覺相對中英日韓
法文嘅resource同course真係相對少好多

course好似主要得 法協
對比之前上日文班 法協法文好貴

自學都得,但想上堂當埋課外活動
法協學緊 岩岩開始咋
咩情況!
我打算take A1 part 1試試
但每個grade 4 part
淨係A1都要萬幾蚊
但我當活動
慢慢學都唔算好大開支嘅
咁你不如學耐啲 直接b1好過啦
直接學到上B1?
未知, 剛剛開始
marked
我都想學
想學法文 輕輕一推
自學緊
有個香港人開嘅TG channel講香港新聞
雖然文法唔係成日啱 但係都學到吓啲生字
t.me/nouvellesHK
上緊學校啲noncred course
教到有啲亂
無咁系統
喺出面揾老師學緊
大家有冇法國電影/電視劇推介下?
oui oui ici
Duolingo is your way to go
https://french.kwiziq.com/my-languages/french
我用呢個website,覺得幾有系統咁講grammar
佢有一個月10個free tests

利申俾咗1yr subscription不過最近冇乜學
je veux l'apprendre aussi.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞