有冇人發覺粉嶺先最好住

254 回覆
116 Like 894 Dislike
話說港島jj第一次出城去個住粉嶺嘅frd嘅屋企
本身以為粉嶺呢啲濕鳩地方又遠又唔好住

但一落火車哇屌你老味環境咁撚清幽嘅
Cls藍天白雲又冇廢氣 人口密度又低 唔似旺角咁撚多人多車 吸啖氣都大啲呀

一出粉嶺站隔離就係名都商場
衣食住行通通搞掂
啲咩老麥 KFC 大家樂都不特止
仲要有香港人至愛嘅譚仔!!!
仲要係2間呀屌你老味你話正唔正
樓下就要有大型百佳同埋惠康 日常所需用品真係一應俱全

好啦個frd住華明嗰頭 哇屌隔離就係華明巴士總站
去咩地方都有巴士
東九龍就277x 荃灣就278x 旺角就270A 中環就978
屯元天都冇人去嘅濕鳩地方就是撚但啦
全部都唔洗一個鐘頭就到

附近仲要有兩個新式街市 兩個都勁乾淨 又多嘢買
唔似深水埗個垃圾臭街市

本身以為北區應該多藥房多水貨客 屌原來我搞撚錯咗 嗰個係上水嚟 粉嶺其實冇咩藥房 反而幾多地區小店 幾有人情味

附近又冇厭惡性建築 唔似將軍澳 屯門咁

又有粉嶺游泳池 和興體育館 假日又可以近近地行蝴蝶山

北區又有強大校網鄧顯唔會冇聽過掛?

真係完全諗唔到粉嶺有咩缺點 見到啲人話咩沙田 荃灣 將軍澳好住真係笑而不語

好想快啲搬入粉嶺住了

日日返工搭3粒鐘車來回遊下車河不知幾爽
華明仲有銀咖哩
work from home..
仲有八方雲集 Pizza Hut 大快活 百分百
咩嘢食都有
藍嶺

打風變孤島
想返工都返唔到
老闆都吹你唔漲
依家肺炎就邊到都好住啦
你唔諗吓之前冇肺炎嗰陣幾多支那水貨客
如非必要啲人都未必會去粉嶺
粉嶺一出黨鐵
就有美心東海堂
側邊個商場
有大家樂
有吉野家
有元氣
有diuuuuuu萬寧
又有KFC
又有紅㸓。色金拱門
仲有太興my hero
再過多條天橋
仲有starbucks同優品360添

再行過少少
就係狗屋了

呢個組合
真係天下無敵
漏咗去機場方便

咁多新移民
一定好好住
住粉嶺我不如住深圳?間屋仲大d,買野平d
岩牙 遲下東鐵綫過埋海
你就全程坐到尾去金鐘
望住班大圍上蓋落樓既車都上唔到
就知咩叫人生勝利者
又黎
幾時到吹和合石好住?
買咗係粉嶺跌咗價?
咪就係,住粉嶺我想寧願住深水埗
有世外桃園唔住走去住貧民窟
冇新公屋居屋落成 新移民主要集中係上水
由粉嶺企到過海咋
最快嗰㗎 978都要個半鐘
大埔啲車係粉嶺嘅兩倍
咪玩粉嶺邊忽多新移民啟德嗰到就多
退休住聯和係幾好

多野食 又方便行山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞