Viutv99台 週六好戲勢 逢星期六 (13)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
出品人夏雨
呢套嘢就係因為黃浩然一條友變撚咗笑片
成套戲男女主角選錯哂角
仆你個街
屌鳩你 cap 得咁快

好似 <~
屌 搵錯人做
屌你
笑死我
我笑到傻
撚有筆直咩
冇budget 所以冇得去萬里長城
全賴夏雨有份投資嘅MM2 Entertainment,近年香港同馬來西亞低成本嘅合拍片數量漸漸增加,『大手牽小手』女演員牌面陣容幾好,可惜實際執行上就浪費左呢幾位演員。

2. 當年黃浩然憑住參演杜琪峰嘅『十萬火急』而入行,雖然佢成功埋到杜sir班底但啲戲非常硬,有傳杜琪峰勸佢入電視台拍劇苦練演技因而跳入公仔箱瘋狂拍劇。可惜今時今日黃浩然嘅演技毫無進步,依然好似成碌木咁做戲,尤其呢套電影特別多感情戲,佢嘅演出坦蕩蕩反映咗佢咁多年都係原地踏步。

3. 其實演員就好似食材咁,即使本身條件好但落入唔識煮嘅廚師手上,只係會暴殄天物。好戲之人鮑起靜喺『大手牽小手』嘅演出充分展示導演無能掌控演員嘅「火喉」,任由鮑姐過晒火位。今次鮑姐以極度浮誇嘅方法演繹呢個角色我真係不敢苟同,根本就唔啱片種。

4. 部份劇情設定亦無經大腦思考:老婆係個長期唔夠單開嘅地產經紀,竟然叫做老師嘅老公轉行一齊做地產經紀搵大錢!最蠢就係老公亦會落搭!跟住編劇又老作政府有個『最佳老師奬』,擺到明唔做research。

5. 劇本常犯錯誤就係舖得唔夠位嚟畀主角轉變:黃浩然點樣接受李楓而放低對鮑姐嘅思念係做得唔夠。最奇怪係佢主線都未搞好,仲整埋啲九唔搭八嘅支線,好似李楓一家人影相時被嘲諷佢臨老認契仔係想有仔送終。

6. 當然主要觀眾入場睇都係睇母子催淚感情戲啦,所謂感動嘅場面都集中係最後廿分鐘黃浩然做返昔日承諾過嘅嘢。當然最緊要關頭鮑姐梗係會暈低入醫院,無法完成所有願望令到大家喊啦。我自問自己都算一個眼淺嘅人,但睇到呢啲媲美粵語長片嘅狗血劇情真係冇辦法喊得出。

7. 不過最後一幕就為電影加返啲分數,將對母親嘅遺憾轉移落對女兒嘅希望,總算係埋個好尾。

http://movietpoint.blogspot.com/2016/12/show-me-your-love.html?m=1
應該唔想係佢老母面前喊先盡量唔表現得咁傷心熟
最後都交番戲啦
男主角俾邊個做會好啲
佢好似近年做監製,《救殭清道夫》都係佢監製
上面都談討過
劉俊謙?
諗起老母
屌你
佢後生好撚靚仔
首歌👍🏼
鮑姐做佢老母
咁佢一定係個好媽媽
拍過去時既角色同表達都好過現代太多,好似唔同導演拍咁
不如搵劉江做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞