M字額 vs 家燕媽媽mon,你會點㨂?

96 回覆
51 Like 107 Dislike
陳庭佳mon
用左兩年pixel 3

額頭真係唔好搞
睇到好攰
同意

其實另一個對待M額既觀點就係當佢係一個正常長方形加多2隻耳仔做副螢幕
睇黎片講部機衹不過係18:9 左右有少少黑邊浪費 (正如好多YouTube 片都開始咁, 用16:9 電腦mon 睇反而有上下黑邊)
睇16:9 繼續黑邊 (呢個年代有幾多純正16:9 screen 吖)
打機黎講developer 會將左右畫面淡化變暗或者自行決定係咪淨用18:9 去顯示畫面
Home Screen 或者其他usage 咪繼續玩"長方形18:9 mon" + 2個副螢幕

當個觀點係當咗M額係額外螢幕就冇問題
讚Sony?

你走先!
呢到我頂住
唔計 mon下隱藏鏡頭,現有方案入面我最 prefer 打窿但唔好打中間,好似 S10 咁但個窿細啲就 ok

個人 preference: 側面孔 > V/U > M > 家燕
打側面會影響UI design 條notification bar唔置中
升降鏡頭
屌 出返上下粗邊肯定好賣到再炒過
效果圖肯定尺寸唔啱
實際個下巴肯定突d
你條傻閪上面先講咩an俠為反而反
而家就話人果粉前果粉後
屌你老母你呢啲叫果狗咋垃圾
自斯斯人嘅補救方案
相反家燕mon都可以當上面條bar係多咗畫面㗎,一樣可以黑咗條bar變完整畫面
pixel個design係最好
你啱

所以唔駛system level 將成條bar disable.
留俾developer 決定點或者present 乜係呢個 “second status bar screen” 就得
寧願佢成個打橫黑左算
點都好睇過m額/家燕
用緊水滴mon (小型M字額), 平時真係會完全忽略
睇片又唔會擋到
反而用人地嗰部打窿機睇得好唔舒服
獎門人
個M字額搞到電池%都show唔到真係笑話
仲要四年都唔變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞