【國泰大裁員】腔叔:唔好再叫空姐做雞!

17 回覆
12 Like 7 Dislike

「ladies and gentlemen,welcome onboard……」相信大家十分掛念這段廣播,自武漢肺炎爆發以來,大家無法出外旅遊,對於喜愛旅行的香港人而言,實在是一件非常痛苦的事。但其實
除了熱愛出遊的港人,還有一班人十分記掛飛行生活,他們就是一眾空姐空少。

武肺爆發令航空業停擺,不少空中服務員都要放無薪假,包括腔叔。不過這段「冇工開」的日子,反而令他發展出另一種生活模式。腔叔在Instagram開設了「hungjeruncle」賬戶,以搞笑畫風分享各種飛行趣事,風格鮮明,現時已經累積了超過一萬七千位追蹤者。

正在放無薪假的腔叔,十月的更表仍然空空如也,他表示,由二月開始情況已是如此,維持了接近七個月。幸好是腔叔有儲錢的習慣,現時可以靠積蓄生活,「惟有嗌少啲凍飲,食譚仔唔好叫竹笙。」腔叔又補充說:「相信有人比我更慘,所以都唔能夠投訴太多。」並指自己有心理準備情況會更差,雖然目前仍然捱得住,但都開始「搵後路」。

為空姐同事平反 好多「良家婦女」

算是為同行發聲嗎?「一半一半啦,專頁中有不同的故事,有部份是自己想說的話、部份是自己的日常生活,有些其實是恥笑同事。不過,我經常都聽到關於空中服務員的負面評價,我是男性比較好,至少不會被叫去『做雞』。大家對於空姐尤其嚴苛,例如對她們會有貪慕虛榮、不思進取的既定印象,但其實我身邊不少同事都是良家婦女,所以大家唔好再叫佢哋去賣淫啦。

「冇工開」、「日日喺屋企」加「畫畫」,腔叔又覺唔覺得自己現時的生活是廢青?「梗係唔係啦,不過如果其他人覺得我廢的話,我應該係廢中。」他又補充說:「寧欺白鬚公莫欺少年窮,青年人有的是時間和無限可能性,未到最後都唔知邊個係廢。」

你家人知道你放無薪假嗎?「我屋企人只知道冇工返, 但佢哋唔知我有畫畫。我都唔係好想佢哋知,除了我經常在專頁上講我媽媽壞話,家人亦不太贊成我花大量時間去畫畫。我小時候十分喜歡畫畫,但屋企人覺得畫畫、藝術係興趣,唔可以當職業,亦都唔應該花咁多時間,甚至大學時都唔應該讀藝術。我姐姐其實知道我畫畫,但我封鎖了她。」

除了開專頁,原來腔叔還有一個夢想:出書。「出書是我的夢想,希望擁有一個屬於自己的作品。如果有機會出到一本書,我都會送兩本畀屋企人,不過可能會撕走講他們壞話的內容。」
越係所謂既良家婦女先係做雞個啲黎喎
好煩呀,唔好上連登咪得囉
係真唔係
此地無銀
唔係雞 係小姐
高尚職業
但其實我身邊不少同事都是良家婦女
聽落怪怪的
所以都有部分人唔係?
唔做雞,唔通佢地會做cheap工
以前搵3,4雞
依家雞3,4都唔一定有

唔做雞,邊夠錢洗
不過,以前都做開啦
依家只不過做多幾個客啫
個個叫IT狗唔通做IT個個都係狗咩
空姐係雞 完
咁你屋企人?
話人地做雞個批究竟係葡萄人地高人工定自己食唔到要咁話人
係邏輯繆誤,有空姐做雞並且用空姐個名做招來,就當左所有空姐都係雞。
之前都有護士學生做ptgf 啦,但唔係所有護士都係雞
飛雞
伯母收開幾錢q?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞