電車差電問題

48 回覆
1 Like 4 Dislike
平日每日會揸100KM, 黎跟考慮緊換電車, 但對於成個市場既停車場差電情況都無乜概念, 想問下巴打們建唔建議換電車

利申屋企電車場無充電位屯門牛一隻
公司同屋企都冇嘅話 唔洗諗
你仲要日日100km...
除非你連食飯都去個有得叉電嘅商場食
樓上講得岩。公司同屋企都無,就一定唔使諗。
否則淨係比錢入車場叉電,隨時開支都大過油錢
感激兩位巴打屌醒我, 另外我揸咁多KM , 其實揸hybrid 係咪比較好既選擇?
揸車為求方便自己
換電車之後反而局促咗自己
唔試下柴油?
點會呀,100K,平平地渣混能車,都要8、9毫一K,一日都要8、90蚊,你去又一城泊兩個鐘用快叉,應該叉到2、300K
都有朋友介紹過 KIA 柴油車, 我都考慮緊....

Hybrid要9毫?
你揸Q50S Hybrid?
新車得商用牌
電車就算用快差都平過入油
汽油車打爆一缸應該要700蚊
當你用快差大約150蚊計埋停車場當30粒鐘x2
如果差電停車場普及D 就好.........我驚要排充電位同埋限死要去某D 商場
數字上係無錯,但前題要樓主office 要係商場樓上。
同埋我相信返緊工好難兩個鐘後去商場拎車再返公司。
係免費先爆
你俾得起錢用快差周圍都有
一日100km
要屋企或者公司有得叉電先得
否則搵叉電位搵到你都覺得煩
super叉teslun 差唔多要$0.6一公里
混能唔塞車行長途其實唔係差好多。
反而要多舊野壞
我就係架Kia sorento用家
唔計倉油邊間入最多都係6毫/km
又好力又大架舒服
岩晒我每朝SUCK 屯公了.....仲有龍翔道....
sorento 對於我黎講...有D 長, 而家揸GOLF 都覺得最盡接受到呢個SIZE
利申:試過泊車後入, 個頭HI 到人地架車
樓上講到快叉好似好撚方便同免費咁
首先如果你係出Tesla電車嘅話 而家model
3係唔會有免費supercharge跟
差一次起碼比二百幾蚊仲未計等嘅時間
同埋而家商場電位經常都要排隊,唔好講到一黎就有得差
仲未計啲仆街電霸差完唔撚走
總結如果屋企無得差電真係唔好諗電車
差電配套真係跟唔上,
有朋友揸tesla,早幾年都幾爽架,
而家都話煩差電煩到想賣車,
佢都好可以得閒搵啲𡃁幫佢揸去差,
自己揸真係幾撚大獲
無充電學人買電車
去check下智商先不如
洗唔洗買起間油站先可以買車?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞