一間又一間油站被中資搶晒..

68 回覆
27 Like 1 Dislike
平4.3咁多
啱呀
利申部車行咗15000剩係入過shell同esso
我成日諗 中資walk in 3.5
其他要折扣多要申請乜卡物卡,即係本身都做到依個價
行咗10000
淨係入過Esso同大星星
印埋咁多油券好唔環保
係都換做中石化啦
中石化中石油都係國企黎
幫襯佢地即係送錢畀共產黨賺
有無諗過中資唔賺錢都要搶左市場佔有率先 背後動機係咩
一滴中資油站嘅油都唔會入
他朝有日入shell都難搵嘅話,行到架車無油跪,益個拖車仔都唔會益佢
你睇吓投標價,離地天價
佢地對未來2-30年車用燃油需求咁樂觀?
分分鐘10年後已經大部份私家車用電
大星投地應該極不進取,唔以大星都執,但又投唔到新地
可能佢地project未來燃油需求唔升?
大把香港人覺得有著數就要用盡,唔會諗人地點解會俾d咁既著數你

其實成個中國黎黎去去得哩一套,低價搶哂你d資源先,之後就揸住你春袋逼你一定要跟佢果套
中共就係鐘意用自由巿場嘅規矩去exploit
一班短視嘅人咪覺得好抵囉
之後佢獨大 俾水你入都得呀
呢啲玩法唔係第一次見啦 佢未突個頭出嚟啫
好多油公司都係問中石化再攞油,包括柴油,汽油,飛機油,再運返自己油庫加工,好難避開唔用大陸公司啲油。

直接點,搵消委會多啲查佢地啲油價同售價,唔好入佢地公司的油之餘,再迫佢地減批發價同供開更多數據。由佢地高價搶地番黎做,都唔好俾佢地有得賺。
查左幾廿萬年啦,次次都話無合謀定價架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞