讀完BME究竟有咩嘢做

23 回覆
2 Like 2 Dislike
小弟呢幾日要排jupas,跟住睇到一科叫biomedical engineering ,覺得幾有趣,但係上網睇好似畢咗業之後冇咩嘢做,想問下究竟讀BME可以做啲咩,同埋係咪要讀完master先易啲搵工
去美國咪有野做
聽朋友講入醫院p&o
我見話可以入醫院做生物醫學工程師 但唔知喺咪得好少位
難過civil入政府做工程師
識個朋友讀BME, 之後去sale健康產品 (amway)
e家讀緊第3個學士 (law), 諗著畢業後做律師
香港感覺唔係適合講理想/夢想/興趣既地方
你可以, 但人生會即時變 hard mode

好多科你讀完當拎張cert, 作為入門券去搵返d唔關事既工
咪讀
垃圾科
讀醫療科好過
其實做返相關科嘅工又有幾多 商業社會 大把人Grad咗咪又係做保險sales個啲 你係top嘅讀到咁上下出外國讀postgrad又唔定
屋企唔等飯開又真係有興趣咪讀
東大性價比真係第一
都唔使讀nursing咁辛苦
讀個radiology做radiographer
FG人工係你讀完BME做engineer幾年都追唔上
工作時間要睇公司同product
如果你賣嗰隻product係手術用,而你又要喺手術嗰陣support個醫生用嗰件product嘅話,隨時直踩一日,lunch都無得食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞