畫畫新手圍爐區- 有冇啱啱學畫畫嘅人入黎吹下水

106 回覆
3 Like 1 Dislike
簡單講係每一筆都諗好耐,費盡心思,粗幼,角度合理性,同其他地方的比例大小,一唔岩feel 就刪,畫到岩feel 為止,每一線條要注入靈魂係出自唔知邊個漫畫家,我幾認同
開始玄
咁都玄==咁你當我無講過算
加油呀巴打!
雖然叫交流區但係平時冇咩人講野
所以其實冇咩所謂
多d人熱鬧d仲好

週末練畫時間
發覺著襪呢個動作幾好j
其實唔玄 你講得岩
總之係要有愛
每一筆都要有愛
想問下巴打們會唔會先練畫直橫線同圓?
呢d喺每次畫之前抽少少時間練就ok
唔使特登一次抽好長時間淨係畫呢d
等於做運動你都唔會做兩三個鐘熱身咁on9
日子長慢慢就會有肌肉記憶
如果你係想搵練呢d嘅方法嘅話
我推介上youtube搵教product design嘅片
淨係睇佢地點畫線
佢地係呢方面嘅專家

我會約莫每日臨摹一張,主要係學下人地既筆觸同構圖
可以先學下副骨頭同關節是點樣生既先
買左畫板2日lm
今日試多幾次左邊
一路都淨係畫正同側面
左邊對你黎講太早
左邊既構圖有透視
你練多D正面同側面先
一年半載後學識遠近感同肌肉形態再挑戰都未遲
一年半載應該放棄了
最初揀D易畫既圖黎參考,最初諗住點畫到自己滿意,覺得自己畫得好就會有動力繼續畫,所以唔好揀D太難既黎畫
hunter有一段係講小岡同基路亞去市集搵一啲有價值嘅藝術品去轉賣賺錢,而佢哋搵嘅方法係用念力集中係眼部去睇戈件藝術品有冇散發出念嘅氣出嚟,因為當一個藝術家如果係好俾心機去製作一件藝術品嘅時候,戈件藝術品一定會滲入到藝術家自身嘅念入去件藝術品到。
上面位巴打話要注入靈魂其實係好有道理。
你呢啲講法同基礎唔重要無咩分別

我想講歐美日韓中俄臺全部教畫既第一堂都係學畫線

畫圓要打十字
畫線要有兩個點
畫圓要鎖住手腕呢啲芝麻綠豆野

你唔練去有意識咁
以後畫出嚟變到柏金遜咁樣

畫線係有原理有方法

自學可能唔知啦
但係讀art同design既都會拎紙練畫線
你起碼練熟咗先會停手

但生疏之後又會容易pickup返
學人體其實最重要係知muscle origin 同insertion

例如pectoralis major 係由幾組muscle combine 然後崁入上臂骨中段

明白左肌肉係用黎發力

基本上肌肉都係由一個骨去另一個骨

例如abdomen腹肌,由胸骨去到盆骨

如此類推
你講到咁複雜嚇死晒啲新手
講真我真係唔建議新手咁快學Anatomy

新手應該學既係觀察物體然後再畫出黎
入黎圍爐
我一直都唔會鍾意將嘢講到咁複雜係因為新手其實興趣真係好緊要

我學樂器老師都係俾咗成功感 之後先至慢慢再講啲複雜嘅嘢

所以你扔咁多專有名詞佢哋唔會睇得明 亦都會令人覺得悶

到佢哋有興趣嗰陣時佢哋會慢慢去研究呢樣野㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞