[有冇識法律嘅巴打] 想同屋企人脫離關係

29 回覆
4 Like 1 Dislike
thx
如果要上庭搞 唔知使唔使錢呢
佢有咩目的?
過咗十八歲 你中意做乜鳩都唔關家長事
滋擾你係第二回事
脫離左就搞唔到你?

點解唔直接報警?
講係咁講
你想脫離做咩?
法律上父母嘅仔女嘅關係冇改得改變
所謂登報係等啲知道你唔再認佢哋係父母
唔好追我數之類
但登報冇法律效力 即係冇用。。
申請禁制令禁制佢騷擾你
同行近你50米範圍之內先
咁呢啲一定唔好俾佢
唔知會唔會影響你自己買樓
所謂登報係等啲知道你唔再認佢哋係父母
需由法庭處理

理論上,法庭擁有加減家庭成員的權力,一般適用於養子,即使沒有血緣關係仍可向法庭申請成為合法兒子。反之亦然,要真正脫離父子關係唯有遁法庭途徑,但陸偉雄指法庭不會鼓勵市民脫離關係。法官面對脫離關係的個案,往往要了解其背後動機才能作出裁決,例如,若脫離關係的目的是逃避法律責住如追債,法庭絕不會接納。

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/241377/%E7%88%B6%E5%AD%90%E6%B1%BA%E8%A3%82-%E7%99%BB%E5%A0%B1%E5%B0%B1%E5%8F%AF%E8%84%AB%E9%9B%A2%E9%97%9C%E4%BF%82%E7%A6%81%E9%99%B3%E5%B4%87%E8%BC%9D%E5%85%A5%E7%A5%96%E5%A0%82-%E5%A4%A7%E7%8B%80-%E7%84%A1%E7%B4%84%E6%9D%9F%E5%8A%9B

喺支那01 見個律師咁講

我都想知會唔會影響

佢冒簽都冇人知啦 支那狗有咩做唔出
18歲未
咁佢已經無權代你簽名,有咩就舉發佢虛假文書
會唔會到我買樓嗰下先發現佢搞搞陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞