入門電結他

12 回覆
1 Like 2 Dislike
啱啱出嚟做嘢 想搵嘢學下
之前學過木結他但係掃chord再唱唔知做緊咩
所以想轉電結他彈下動漫歌
爬咗幾日文
想問下筆直1500左右係咪
Squier Telecaster/ Stratocaster 同 Epiphone LES PAUL SPECIAL II最抵玩?
唔介意買二手但係唔識check有冇暗病
另外多數自己屋企玩
用Toneworks Korg Ampworks output去耳機係咪夠做?
prs se custom 24
呢個budget係呢幾支,但建議你儲多幾月錢正正經經買支fender。三四千好似都有支墨仔。
儲多少少 3-4000就有好多二手選擇揀
高級墨仔fender,epiphone lespaul等
想請教下日仔墨仔美仔有咩分別
只係識少少。有錯請指正一般嚟講價錢/質素:美〉墨=日。美廠/墨廠通常當同一條美系嘅line up,墨廠量產standard款,再上貴價啲嘅款就返美廠整。墨廠出質素已有保證,美國本土整嘅又premium啲。日本fender啲設計就唔跟美國果邊,例如可能琴頸幼啲就返亞洲人手型,啲聲跟返以前fender japan時代嘅款之類。一般嚟講性價比又多款選擇就睇墨仔,如果聽開日本band想指定要日系聲或者好彈就睇日仔,做工用料最好最正宗就睇美仔。

不過以上其實都係講經,試琴時鍾意先係最實際
初學第一支,求其執支二手幾舊水,有牌子又好雜嘜又好,買個amp仔,試玩一年半載,先諗買支好嘅唔遲。Fender做過全球統計,九成新手一年內放棄結他,唔好問點解,總之統計學上你都應有90%機會會玩玩下唔玩,所以建議第一年投資時間和心機去學結他好了,投入資金買gear可省則省。
日仔唔當fender
如果買通利的入門套裝,師兄點睇?
未來一年半載想玩電結
但想提升玩木的水平先
雖然電同木係兩樣野
新手amp我用Roland Micro Cube,細細隻方便擺 (而家好似出咗新版)
結他我覺得可以揀支順眼嘅
新手你都唔會識分D聲 / 手感,買支順自己眼嘅結他起碼見到都有動力拎上手先
年輕得打飛機亦能像扑野般乾脆
有冇心繼續玩落去都好,頭一兩set gear只有留紀念(又名封塵或阻埞)或被遺棄(賤賣或送贈)兩條路,所以價平就夠。入門套裝就係為入門者而設,當然推薦。佢一定有缺點等你去發掘,這是學習過程,總之合價可以了。

木結和電結可以話兩樣野,但相通嘅技巧和知識都好多,雙修都好普遍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞