一人一個窮人生活上既怪癖

829 回覆
3528 Like 73 Dislike
仲有刷信用卡回贈
oepay app每日刷八達通自動增值
payme每月增值
支那寶同朋友互刷每月增值 (平時唔用 剩係刷分)

一個月都執到百幾二百蚊
我剩係知我全家都好唔環保, 得我有環保呢個意思( 事實上都係因為我窮)
見親我環保就, 剩係成日比屋企人話使唔使咁慳

EG, 冷氣機, 無人都開燈, 哂水, 佢地就會話, 我比唔起電費/水費咩?
死都唔肯搭巴士, 去邊都自己渣車
太多生活上既習慣佢地都認為, 比得起哂乜慳
家母大把

出去一定要順手牽羊(例如食飯攞人地啲牙籤、tissue)
行路代替搭車當鍛鍊身體(講緊係四、五個地鐵站距離仲要唔係好得閒嗰陣),如非必要唔過海
有野壞左寧願全家哂一日上youtube睇點樣整都唔搵師傅上門
日頭屋企盡量唔開燈
紙巾用完一面要用埋另一面先肯揼,甚至留返之後再用
成日用洗衫甚至洗碗水代替沖廁,仲要儲水惹埋啲蚊蠅

仲有更多不能盡錄
每次同佢拗就會俾佢屌返轉頭,話我唔識知慳識儉持家有道
已經放棄爭辯
iPhone 又 出iphone 5之後次次都比人屌無新意
當年出X 同XR 個劉海又比人屌,宜家居然話想屌返
不如屌返iPhone 8之前果d 算 起碼有touch ID
D emoji做乜撚野
伙記好多時都隻眼開隻眼閉
呢個我又唔覺得有問題
其實人地有錢關你咩事 欠左你咩?
大家AA均真啲咪幾好
好過啲垃圾中國人思想
大家請黎請去 倒頭黎又計住請多請少覺得唔抵
我屋企都係咁
其實唔關窮事 銻碟傳熱係好d 蒸水蛋真係好食d
只係擺出黎冇咁高檔
me, 買左盏屌米床頭燈, 可以較到好暗,正
儲報紙
有,好似最後都係我舅父比
佢地屋企比較煩,anyway我表妹而家個仔都一歲,佢做野都唔錯,又多朋友
聽過人地公司拜完神 拎走食剩果啲燒味
之後去買白飯 甚至連白飯都唔買去canteen囉
咁就可以慳返一兩餐 做得出都慳到唔少
呢個真
從來係香港只食普通野
一去旅行就米芝連

香港2000蚊位食omagase 都未必特別好食
講緊去到日本2000蚊位已經有星
早幾年Wewa卡出果陣我搵曬成家一齊刷
每個月一個人頭可以大概刷2000蚊
一家差唔多刷成雞野 爽到喊

利申唔窮
寧願排長龍都唔肯飛的
其實唔買零食真係慳好多
一包空氣薯片都要十幾蚊 糖同朱古力都唔係平
行入超市 好想買 但覺得唔值

汽水都唔買
夏天雪定d冰 買定檸檬
想飲野果陣自製凍檸水 仲可以翻沖幾次都有味
冬天就沖茶 茶包都好平

戒左汽水零食 慳錢又健康
咁你每日係咪剪開枝牙膏嚟用啊
每日洗頭對身體唔好,又晒水費電費,一星期先洗一次
洗菜水拎返黎淋花
飲茶只叫優惠點心
睇到一堆工都未打既連登仔係度怨老豆老母度縮
然後想像有錢人會點點點
真係幾好笑
咁可能大家諗野思維唔一樣 佢哋根本冇真正了解到環保嘅需要同理念,唔係好關心世界咁。
打緊工都可以有老豆老母架
拎起個碗食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞