poly 5寶定Quan fin?

155 回覆
2 Like 26 Dislike
小弟2020dser best5 31分 best6 36分
phy chem bio m2
455**35*55*5**
對數學有濃厚興趣但奈何五寶無數讀 搞到有啲後悔揀五寶諗緊re唔rejupas
如果講錢途 (起薪, 晉升,頂薪 等等) 應該揀邊個?
感覺quan fin有數讀會更有動力
定係直接讀完四年degree 等做嘢嗰陣讀個數嘅second degree 滿足吓心願就算
比啲意見應該由佢定咗就算定或者有其他科更適合?
Qfin
想穩定就5寶。

qfin前途有冇好過5寶好睇個人實力同機遇,如果你比較同班唔夠突出,咁就冇5寶咁好。相反,如果個人實力又有機遇,前途好5寶唔少。

就好似一場賭博。
qfin 數都係
calculus 1 2 3, linear algebra, stat, probability, "econometrics"
完全可以minor 搞掂
Qfin/bba/finance 會俾連登仔話金融狗
你覺得自己係商界可以打滾嘅話可以試下轉
讀qfin啦
連登成日吹奏醫療科
明明qfin 出路多 人工又有機會fg 145k
有能力入qfin 大把機會啦
自修新科入medic la
精算啦
穩過qfin 收入又唔差過三寶
幾年前嘅話,我會毫不猶豫答你QFIN

但依家嚟講,三寶更好(可能遲啲幫到你移民tim)
睇樓主性格興趣喎
你揀左五寶醫療科嘅預左第日做野就係醫院對patient 畢業有個牌工作係穩定但係機遇/頂薪可能冇qfin咁多
qfin business果啲就應該大競爭啲仲有好多外國回流 起薪可以好低亦可以好高

除左想讀數仲要諗埋出黎打咩工
有家底咪Quan fin
無家底就5寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞